Житла забагато не буває

За багато років ми вже звикли до того, що в Києві будують багато, як ніде в Україні. А ще – швидко. Однак існує парадокс – кількість безквартирних у столиці не меншає. Сьогодні повідомимо про тих киян, які цьогоріч отримають сучасне житло. Михайло Голиця, заступник голови КМДА – начальник Головного управління житлового забезпечення, озвучив у мерії, як розподілятимуть новозбудовані квартири.

Понад мільйон

Програмою соціально-економічного та культурного розвитку Києва впродовж року передбачено ввести в експлуатацію 1 мільйон 100 тисяч кв. м житла. Найсолідніший замовник такого будівництва у мегаполісі – столична влада (72 відсотки від загального обсягу). Підприємства та організації, не підпорядковані КМДА, спромоглися лише на 21 відсоток. Мають бажання «ваяти» помешкання також індивідуальні забудовники: завдяки їхнім зусиллям у нашому місті з’явиться аж 50 тис. кв. м житла. Чимало площі додасться після реконструкції – понад 22 тис. кв. м.

Найпомітнішими забудовниками столиці залишаються АТ ХК «Київміськбуд» (37 відсотків площ від загального обсягу) та Головне управління житлового забезпечення (34 відсотки).

За офіційною статистикою, у першому кварталі по Києву ввели в експлуатацію понад 255 тис. кв. м житла. Отже, будівельники не відстають від графіка і до кінця року, схоже, вийдуть на заплановану цифру – понад мільйон.

У черзі за зручностями

У Києві 136 тисяч сімей стоять у квартирній черзі на отримання житла.

– Нині є два показники, які впливають на обсяги забезпечення житловою площею таких людей, –   зазначив Михайло Голиця. – Це обсяги будівництва, від яких прямо пропорційно залежить площа, що передається черговикам в рахунок 5-10-відсоткових відрахувань і від фінансування за рахунок бюджету. Тому питання про збільшення обсягів житлового будівництва у Києві дуже серйозне.

Щоби збільшити обсяги житлового будівництва, Михайло Голиця запропонував під час відведення Київрадою земельних ділянок і надання їх в орендне користування ставити конкретні терміни початку будівництва. Окрім цього, потрібно провести інвентаризацію виділених земельних ділянок, на яких не ведеться будівництво і змусити організації, які взяли ці землі, працювати і зводити житло, що дасть відрахування для забезпечення житлом тих, хто стоять на квартобліку. А якщо роботи не розпочнуться – вилучати у таких ділянки.

Цього року черговики мають отримати близько 117 тис. кв. м житла. Тобто, якщо на кожного припадатиме не більш як 100 кв. м, то в нові помешкання переїде 1170 сімей. Понад 52 тис. кв. м передадуть за рахунок встановлених 5-10-відсоткових відрахувань. Завдячуючи субвенціям з держбюджету – майже 6 тис. кв. м. За програмою 50х50 – 30 тис. кв. м, а пільгового молодіжного кредитування – близько 11 тис. кв. м. За рахунок двовідсоткових відрахувань на службове житло – менше 7 тис. кв. м. Коштом спеціального фонду міського бюджету – 8,5 тис. кв. м. За рахунок повернення боргів по житловій площі – 2,5 тис. кв. м.

– До того ж за поправками, внесеними Київрадою разом зі змінами до Програми соціально-культурного розвитку міста, 5,96 мильйона гривень додатково виділяється на будівництво службового житла та для відселення зі службових помешкань, – доповнив офіційну статистику Михайло Голиця. – Це становитиме 10 тисяч квадратних метрів, що відповідає регіональній угоді і погоджено з міськпрофрадою.

Влада міста запевняє, що цього року районам столиці буде передано на 12 відсотків більше житлових площ, аніж торік (усього понад 29 тис. кв. м), аби забезпечити квартирами пільгові категорії черговиків, які роками стоять на квартобліку. У першу чергу – це діти-сироти: тим, хто перебував на черзі до 1 січня 2005, виділять понад 5 тис. кв. м житла. Тобто квартирами обіцяють забезпечити всіх. «Термін перебування у квартчерзі дітей-сиріт не повинен перевищувати року. Тобто діти, які стануть на облік 2005-го року, будуть забезпечені житлом у 2006 році», – запевнив Михайло Голиця.

Для хворих на туберкульоз, яких слід негайно відселяти з гуртожитків, комунальних або густонаселених квартир, призначено трохи більше 3 тис. кв. м. Інвалідам війни та сім’ям загиблих воїнів має перепасти 4,6 тис. кв. м, офіцерам, звільненим у запас або у відставку, – більше 3 тис. кв. м. Багатодітним та сім’ям, в яких народилися близнюки, – 3 тис. кв. м. Черговикам інших пільгових категорій – менш як 3 тис. кв. м. Інвалідам та учасникам бойових дій на території інших країн – 3 тис. кв. м. Учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС II категорії, за рахунок коштів із держбюджету – 1,5 тис. кв. м. На загальну чергу для громадян, які перебувають на квартобліку понад 25 років – 2,6 тис. кв. м.

У пускових житлових будинках 220 квартир виділять через райони сім’ям інвалідів та учасників війни, ліквідаторам чорнобильської аварії II категорії, працівникам міліції, соціальної сфери, вчителям, медичним працівникам, молодим фахівцям, ветеранам виробництва та іншим, які сплатили (за програмою 50х50) половину собівартості квартири  (у багатоповерхівках на вулицях Поліській, 15а, Бударіна, 3 та 4, а також на житловому масиві Позняки).

Цього року розпочнеться будівництво ще шести будинків за програмою 50х50 (загальною площею понад 63 тис. кв. м), в які почнуть заселяти вже наступного року. Зокрема, на вулицях Соціалістичній, 5а, Бударіна, 3, Рогозівській,1а, Милославській, проспекті Маяковського, на Позняках. Усього в райдержадміністраціях на черзі майже 17 тисяч сімей, які бажають оплатити 50 відсотків вартості квартири, тому будівництво таких будинків триватиме.

Відселять подалі від небезпеки

Для відселення мешканців із майбутніх будмайданчиків та з непридатного для проживання житла за розпорядженням міської влади мають виділити 12 тис. кв. м житла. А розподілятимуть їх наступним чином:

– 3,8 тис. кв. м – Голосіївській РДА (1400 кв. м – на відселення мешканців з екологічно небезпечної зони селища Пирогів; 2000 кв. м – з непридатних для проживання житлових будинків на вул. Костичева, 3, 5, 9 та 11; ще 400 кв. м – із санітарно-захисної зони крематорію);

– 1000 кв. м площ райдержадміністраціям нададуть із резерву – на непередбачені випадки. Приміром, відселення з аварійних і непридатних для проживання будинків чи квартир, по яких прийнято окремі розпорядження КМДА;

– 2,3 тис. кв. м буде передано КП «Спецжитлофонд» для відселення з багатоповерхівок маневреного фонду мешканців, які були відселені з непридатних для проживання житлових будинків, а також мешканців гуртожитків;

– 2,4 тис. кв. м мають передати Деснянській РДА для відселення мешканців із непридатного для проживання будинку на вул. Шолом Алейхема, 11а, який підлягає реконструкції;

– 2,4 тис. кв. м  спрямують на відселення мешканців з аварійних і непридатних для проживання житлових будинків на вул. Автозаводській, 15а, у провулку Артилерійському, 1, на вул. Січневого повстання, 29, вул. Набережно-Луговій, 1 тощо.

Усього впродовж року планують відселити 43 житлових будинки.

Будинки виводять з «реанімації»

– Буде проводитися реконструкція 53 житлових будинків та гуртожитків. Із них цього року пускових – 13. Їх загальна площа 31 тисяча квадратних метрів, – повідомив Михайло Голиця. – За рахунок коштів, залучених Головним управлінням житлового забезпечення, проводиться реконструкція 17 будинків, з яких 5 загальною площею 10 тисяч квадратних метрів буде введено в експлуатацію цьогоріч. Йдеться про квартири на вул. Олеся Гончара, 45в, Стрітенській, 2/8, Дмитрівській, 62/20, Гоголівській, 17 та Полупанова, 17.

Буде проведено конкурс по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації (реабілітації) ще 19 будинків. А от по 61 будинку замовником розробки проектно-кошторисної документації виступили районні держадміністрації Києва.

Осучаснення лише чотирьох «хрущовок» фінансуватимуть з міського бюджету, за Програмою реконструкції житлових будинків масової забудови 60-х років (вул. Шолом Алейхема, 11а, Вернадського, 63, Вільгельма Піка, 18 і Туполєва, 20д). Щоправда, по двох перших будинках не вирішено питання відселення мешканців.

Розпочнеться реконструкція мікрорайонів першого періоду індустріальної забудови. КМДА прийняла шість розпоряджень щодо оновлення цілих кварталів:

– мікрорайон Соцмістечко, обмежений вулицями Попудренка, Мініна, Червоноткацькою та Червоногвардійською, що у Дніпровському районі столиці. Замовником робіт є Головне управління житлового забезпечення;

– квартал, обмежений вулицями Лукашевича, Брюллова та Фурманова у Солом’янському районі. Замовник – ВАТ трест «Київміськбуд-1»;

– квартал, обмежений вулицями Червоноармійською, Предславинською та Ульянових у Печерському районі. Замовник – ТОВ «Ковчег»;

– територія мікрорайону Вітряні Гори, обмежена вулицями Світлицького, Осиповського, проспектами Свободи та Правди у Подільському районі. Замовник – ЗАТ «Конті-Буд-Україна» (московська компанія);

– бульвар Дружби народів, 12а та 14а у Печерському районі. Замовник – Печерська РДА;

– бульвар Лихачова, 3а у Печерському районі. Замовник – Печерська РДА.

Щодо гуртожитків, то їх нині у місті 640. Зокрема на балансі навчальних закладів 190. За останні роки розпорядженням міської адміністрації передано до комунальної власності територіальної громади районів столиці 66 гуртожитків, яким надано статус житлових будинків із загальними квартирами. Мешканцям цих квартир видано 1773 ордери. Створено КП «Спецжитлофонд», яке підпорядковане Головному управлінню житлового забезпечення – йому передано 57 гуртожитків, з яких 24 реконструйовано під житлові будинки з поквартирним заселенням. Таким чином з’явилося ще 1986 ізольованих квартир. Цього року реконструюють 5 гуртожитків і вже ведеться відселення їх мешканців. Розробляється проектно-кошторисна документація з реконструкції 12 гуртожитків.

* * *

Звичайно, ці добрі задуми столичної влади втіляться в життя не тільки завдяки вчасному фінансуванню робіт, а й жорсткому контролю і перевіркам розподілу квартир поміж бажаючими.