Дім для дитячих талантів

Одним із подарунків до Дня Києва стало відкриття палацу Центру творчості дітей та юнацтва Солом’янського району столиці. У гарній триповерховій будівлі зручно розташуються майже 4000 дітей – у 167 гуртках і студіях.

В урочистому відкритті довгоочікуваного закладу взяв участь Київський міський голова Олександр Омельченко, його заступники і голови всіх районів. Олександр Олександрович побажав усім вихованцям стати справжніми мистецькими зірками, пошанував і директорку Центру впродовж 30 років, заслуженого працівника освіти, кавалера ордена княгині Ольги Ніну Левченко.

Усередині палац теж має казковий вигляд. Велика актова зала, холи, цілком «доросла» професійна сцена. Створив це диво трест «Київміськбуд-1» імені Михайла Загороднього. Його керівник Олександр Білокур вручив Ніні Левченко символічного ключа.

Історія колиски талантів сумна і повчальна. Створено Центр 1927 року, але секції, гуртки, студії тулилися у жеках, підвалах і напівпідвалах по всьому тоді ще Жовтневому району.

Нарешті 1985-го було вирішено спорудити повноцінний Центр дитячої та юнацької творчості. Але добра ідея дуже швидко стала безнадійним довгобудом, а 1994-го будівництво, до ладу й не розпочавши, зупинили за браком коштів. Ніні Левченко  нелегко було вмовляти колег сподіватися на краще. Після адміністративної реформи голова Солом’янського району Іван Сидоров заявив, що подбати про дітей – справа честі, домовився із міською державною адміністрацією про спільне фінансування. І в лютому 2002-го будівельні роботи поновили. Хід їх особисто контролював Олександр Омельченко.

Усі, хто побував на відкритті, обійшли палац. У кожній кімнаті творили діти – співали, танцювали, малювали, розучували театральні сценки. Малі, їхні батьки та вчителі сяяли від щастя – нарешті світло, чисто й зручно, можна танцювати віденський вальс і не боятися наштовхнутися на стіну.