«Гарячі точки» будівництва

Начальник Головного управління земельних ресурсів Анатолій Муховиков провів брифінг. Із того, що ми почули, випливає висновок: як ми повідомляли, незгоду киян із деякими об’єктами будівництва навряд чи буде враховано. Втім, пропоную докладну розповідь про сказане паном Муховиковим.

Про громадські інтереси

На сесії Київради 21 квітня було прийнято за основу проект рішення «Про врахування громадських інтересів при здійсненні містобудівної діяльності в місті Києві». Воно передбачає вивчення громадської думки. Перша спроба громадського обговорення детального плану забудови Печерського району днями відбулася. На думку пана Муховикова, воно перетворилося на політичну трибуну для деяких майбутніх політиків. Він пояснив, на що має право громадськість. Якщо містобудівні норми виконано (інсоляція, відстань від сусідніх споруд, санітарні, екологічні норми), то на скарги про незручності ніхто не зважатиме. «Говорити треба по суті справи, – переконаний Анатолій Муховиков. – А коли кажуть: «Не хочемо взагалі», а чому – не знають, просто не подобається – це не аргументи. Звичайно, до людей треба дослухатися. Обережно ставитися до забудови при ущільненні. Зі ста заявок, які надходять на забудову, з нашого управління з позитивним висновком виходить п’ять. Але коли вже інвестор отримав земельну ділянку, він має її забудувати. У будь-якій конфліктній ситуації арбітром має бути тільки суд. Громадські слухання – новація ще не відпрацьована».

– Я готовий запропонувати журналістам один день на місяць присвятити огляду 5-6 об’єктів, які вони виберуть самі, – повів далі. – Друга новація, яку введемо у нашому управлінні, – система скляних дверей. У кабінетах, до яких під час прийомних днів масово приходять люди, встановимо скляні двері. Відвідувачі бачитимуть, що відбувається за ними.

Про вартість землі

Основне завдання управління земресурсів – наповнення бюджету міста, залучення інвестицій. 222 млн. грн. за 4 місяці надійшло до бюджету. 2004 року було продано 0,77 відсотка від площ, проданих по Україні в цілому. У грошовому вимірі це 41 відсоток. Вартість землі (у середньому) 1060 грн. за кв. м. По Україні – 12 грн. По регіонах: Крим – 43,9 грн., Івано-Франківщина – 3 грн., Київська область – 15,39 грн.

Забудова шляхом ущільнення

Міський голова створив комісію із вивчення питань правомірності ухвалення рішень Київрадою про передачу земельних ділянок. Форум порятунку Києва подав перелік щодо необґрунтованості будівництва 103 об’єктів. Розглянуто всі, зазначив пан Муховиков. Але на сесію Київради підготовлено проект щодо скасування рішень лише по чотирьох ділянках. Щодо решти, то за участю всієї комісії визначено, що їх виділено без жодних порушень чинного законодавства.
– Під приватну забудову земельних ділянок у Києві немає. І відводити їх не будуть, – наголосив Анатолій Миколайович. –  Якщо подивитися на карту столиці, то  на півночі розширення міста за рахунок забудови неможливе. На півдні і південному заході – Конча-Заспа й орні землі. Захід  і схід – ліси. Тобто розвиток Києва за рахунок розширення його меж неможливий. Забудова можлива тільки за рахунок вільних територій всередині міста та ущільнення. Ухвалено рішення про реконструкцію «хрущовок» – будівельникам роботи вистачить на 25 років.

Що таке хаотична і планова забудова?

– Ви сказали, що питання щодо «гарячих точок» політизовано. Однак наша газета  неодноразово писала, чому саме не можна будувати за адресами – вулиця Шовковична, 39, Івана Франка, 4, Старонаводницька. Чи можливий перегляд комісією цих рішень і визнання Київрадою своїх помилок? – запитав я під час брифінгу.

– По-перше, помилки потрібно довести, – почав відповідь пан Муховиков. – По-друге, створена комісія обстежила всі 103 ділянки і дослідить інші, якщо виникатимуть спірні моменти. Я можу протягом доби зібрати тисячу підписів проти хаотичної забудови Києва. Усе місто проти цього проголосує. Але що таке хаотична і планова забудова? Які документи це регулюють? Генеральний план визначає і детальні проекти. Розглядають ці заявки фахівці, служби, головний архітектор міста, державна екологічна служба, державний санітарний лікар, Міністерство культури і науки – щодо історичної забудови. Таких служб дев’ять. Перед тим, як зробити висновок, вони звіряють його з нормативами і законами. Кажуть: «Можна». А ви кажете: «Мені не подобається». Де знайти золоту середину? Для цього й створено комісію. Для цього є ще й Київрада, яка зважено розглядає земельні питання. І врешті-решт є суд.

– Президент Віктор Ющенко підписав меморандум про призупинення виділення земельних ділянок по Україні. Як це позначилося на роботі вашого управління? – ставлю ще одне запитання.

– Київська влада виконує це розпорядження, яке діятиме до 1 липня. На мою думку, за цей час нічого не зупиниться. До того ж будь-який документ має юридичні, економічні, інвестиційні, бюджетні, політичні наслідки. Від землі торік надійшло 600 млн. грн. На цей рік заплановано 700 млн. Ми виконуємо це завдання. І от вимушена зупинка. Не отримають зарплати вчителі, лікарі. Це економічний фактор. Тепер політичний: куди ці люди підуть? Загалом позиція влади розібратися у ситуації – абсолютно нормальна. Проблеми, що накопичилися, треба розв’язувати. Щодо нашого управління, то воно працює і готує на розгляд депутатів Київради документи із земельних питань.