У рідних стінах краще, ніж у казенних

Соціально-економічна криза в Україні, спричинена періодом трансформації економічної системи, призвела до зубожіння значної частини українців. І це щонайперше спричинило розлад у сім’ях, позначилося на можливостях батьків опікуватися рідними дітьми. За останні десять років нас, українців, стало менше на планеті на 4,2 мільйона. Рівень народжуваності знизився на 38,5 відсотка, а смертності підвищився на 26,5 відсотка. А кількість дітей, які виховуються не у рідних стінах, а в казенних, в інтернатах, зростає. Прикро й боляче дивитися, як по вулицях, підземних переходах, вокзалах вештаються безпритульні хлопчики й дівчатка.

Нова влада, схоже, серйозно береться за цю болючу проблему. Ще б пак, – адже Україна має намір вступити до Євросоюзу, і однією з передумов вступу є поліпшення ситуації з дитячою бездоглядністю. Саме цей іспит довелося складати Болгарії, яка вже на порозі ЄС. У програмі уряду Юлії Тимошенко «Назустріч людям» визначено 17 пріоритетних напрямів і два з них, першочергові, стосуються безпритульних та бездоглядних малолітніх українців. На розв’язання проблеми виділено чимало бюджетних коштів. Це питання має бути першочерговим у діяльності місцевих органів влади.

– Ми маємо намір облаштовувати замість численних шкіл-інтернатів, дитбудинків, дитячі сімейні містечка, – сказав міністр України у справах молоді і спорту Юрій Павленко. – Реформа інтернатів з перспективою ліквідації їх, захист дітей у кризових сім’ях, реалізація права дитини на виховання у сім’ї, де є мама і тато, якщо не рідні, то прийомні, – ось головні пріоритети міністерства на нинішній рік.

На допомогу Україні у цій справі прийшли міжнародні організації. Нещодавно відбулася презентація програми ТАСІS «Розвиток інтегрованих соціальних служб для уразливих сімей і дітей» на 2005 – 2007 роки. За круглим столом зібралися міністр України у справах молоді та спорту Юрій Павленко, перший секретар представництва Європейської комісії в Україні, Молдові та Білорусі Паоло Беріззі, Надзвичайний і Повноважний посол Великої Британії в Україні Роберт Брінклі, працівники соціальних служб для дітей та молоді Києва та столичної області. Презентувала проект регіональний директор благодійної організації «Кожній дитині» Джоанна Баскотт. Нова модель трансформації державної системи опіки та піклування над знедоленими дітьми пілотуватиметься цьогоріч уже в 35 районах Київської області. Мета проекту – зменшити кількість дітей в інтернатах. На його фінансування виділяється 1,6 мільйона євро.

Міжнародна благодійна організація «Кожній дитині» розпочала свою діяльність в Україні ще 1998 року – комплексну програму допомоги дітям та родинам вона реалізовувала у Львівській області, на базі 2-ї школи-інтернату м.Львова. Благодійники опікувалися однією тисячею соціально незахищених родин. Проект став наочним прикладом того, як адресна допомога та підтримка з боку соціальних працівників можуть істотно змінити долю родин та їхніх дітей.