Без куріння і наркотиків

Акції під такою назвою відбулися в школах Дарницького району. Організували їх відділ у справах сім’ї та молоді Дарницької райдержадміністрації і Київська громадська організація «Соціальні технології».

Керівник проекту і клубу «Майбутнє України» Валентина Шумик та її помічники з реабілітаційного центру «Любов» дискусії на тему «Що таке наркотик?» і «Чи варто починати курити?» у середній школі № 267 проводили настільки неординарно й цікаво, що заворожили старшокласників. Підхід був простим і водночас геніальним: дорослі розмовляли з дітьми їхньою мовою. Казали про «план», «ширку», «травку», застерігали, щоб вони нікому й ніколи не вірили, що це, мовляв, цікаво й безпечно, якщо спробувати раз чи два. Спершу було страшнувато – а що, як учні не так це сприймуть і зацікавляться трійлом-дурманом після заходу? Та уважніше придивившись, зрозуміла: такі розмови для них – не новина. Пані Валентина палко доводила, що того, хто наполегливо припрошує навіть до звичайної цигарки, не варто вважати справжнім другом, бо в ній може бути схований наркотик.

Настала черга «важкої артилерії» – до дітей вийшли колишні наркомани, котрим удалося вилікуватися. Моторошно звучали їхні розповіді. Про те, як їм уперше запропонували звичайну цигарку, відтак «косячок» із маковою соломкою. Річ у тім, що організм дитини чи підлітка, який уже курить, швидше призвичаюється до наркотиків. А коли дитині дати піґулку трамадолу, то організм дуже швидко звикає і вимагає ще й ще. Далі – кокаїн, героїн, важкі синтетичні наркотики. І – кінець надіям, мріям, спокою батьків, здоров’ю всієї родини.

Сергій – чоловік зрілого віку, прийшов на милицях. Розповів, як ще підлітком запалив цигарку, втягнувся в наркотики. Тероризував батьків, продав усе, грабував перехожих і квартири, аби добути дозу. Кілька судимостей, каліцтво. Але трапилися добрі люди, навчили вірити в Бога й цінувати життя. Фелікс, який вилікувався від наркоманії через 5 років, одверто розповідав про пережите страхіття.

За півгодини розмова з учнями вже не здавалася мені надто відвертою. Проведення антитютюнових та антинаркотичних заходів в усіх школах району одночасно дасть ще один неоціненний ефект: діти розкажуть про це вдома, і батьки стануть уважнішими до них.