Причина позіхання – не нудьга

Думка про те, що ми позіхаємо від нудьги, певний час була досить популярною. Мовляв, саме від нудьги на зборах та лекціях виникає непереборне бажання позіхати. Але чи так це насправді?

Як з’ясували невропатологи Нью-Йоркського медичного центру, позіхання досить корисне для здоров’я. І всупереч усталеним правилам не варто стримувати себе, коли хочеться позіхнути. Річ у тім, що це відгомін давнього інстинкту, який досі існує навіть у тварин. Виявляється, позіхають навіть жаби.

Дослідження вчених довели, що під час цього акту дихальні шляхи людини відчутно розширюються, м’язи розслаблюються, а потім настає на неймовірно коротку мить знепритомлення. Звісно, ніхто з нас не встигає відчути свого стану зомління, але насправді він виникає. А відтак, стверджують лікарі, позіхання – це не ознака лінивих чи невихованих людей. Це, найімовірніше, спроба організму зняти втому, психічне навантаження, подолати стрес, збагатити повітрям легені.

До речі, не варто ображатися на друга, який під час зутрічі з вами позіхає. Звісно, причини в нього можуть бути різні, але передусім це ознака того, що з вами цій людині добре і затишно, а значить, можна розслабитися.