Ліс – добре, а парк – краще

Яка різниця між парком і лісом? Відповідь на це запитання добре знають зеленбудівці. Жителі вулиці Жукова на Лісовому масиві (Деснянський район) звернулися до постійної комісії Київради з питань екологічної політики зі скаргою. Їх непокоїть забруднення лісу, що буквально через дорогу від масиву, а також наявність у ньому комарів і кліщів.

За словами представника «Київзеленбуду», цей та інші міські ліси унікальні своєю наближеністю до житла, тому мешканці часто їх відвідують. Часом не самі, а ще й із собаками (до речі, вигулювати собак у парках заборонено), які чи не щокроку вже позалишали екскременти. Засмічують ліс і мешканці, а прибирати за собою не поспішають.

А тепер про різницю між парком і лісом. Фінансування догляду за ними суттєво різниться. Якщо на кожен квадратний метр першого виділяють 20 коп., то на ліс у 10 разів менше. Зрозуміло, на такі гроші не утримати штат прибиральників. Проблема і з комарами. Щоб їх позбутися, ліс потрібно звільнити від сміття. А потруїти комах можна лише газом, але поблизу житла це категорично заборонено.

«Київзеленбуд» запропонував: території завширшки 100-500 метрів, що прилягає до житлового масиву, надати статус так званого буферного лісу і відповідно фінансувати як парк. Переваги такого рішення в тому, що статус буферного, але лісу, захистить його, наприклад, від того ж будівництва і дасть змогу прибирати його як парк.

Перший заступник голови Деснянської РДА Тетяна Меліхова звернула увагу комісії на невихованість відвідувачів лісів:

– Райони, які примикають до лісопаркових смуг і лісів, мають великі проблеми з прибиранням побутових відходів. Ми повинні виховувати киян і особливо дітей, як слід поводитися в лісі. Біля кожного куща не поставиш урну, і не вистачить грошей, щоб зеленбудівці прибирали те сміття й вивозили. Потрібно, щоб люди все це робили самі.

– Дуже слушна пропозиція – зробити буферну паркову зону в міських лісах, де фінансування повинне бути збільшено, – продовжила пані Тетяна.  – Цю ситуацію має вирішити Київрада. Щодо Деснянського району, то ми затвердили комплексний план благоустрою. У ньому передбачено закріплення територій, прилеглих до району лісів, за підприємствами, установами, закладами освіти. Вони відповідають за дотримання в них належного санітарного стану. Люди виходять на прибирання кожного «чистого четверга». За період двомісячника з благоустрою 27 гектарів лісу прибрано, вивезено 54 кубометри побутового сміття.

Підбиваючи підсумки засідання, голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Даніель Карабаєв рекомендував «Київзеленбуду» подати пропозицію про створення на територіях міських лісів буферних паркових зон, що дасть змогу збільшити їх фінансування.

– Але й самі кияни повинні відповідальніше ставитися до прибирання побутового сміття після відвідування лісу, – зазначив Даніель Таїрович. – Тому пропонуємо «Київзеленбуду» оприлюднити в засобах масової інформації правила поведінки в лісі.

Чи стане лісова зона вздовж вулиці Жукова на Лісовому масиві (а також інші міські ліси) буферним парком, тепер залежатиме від рішення Київради, на розгляд якої екологічна комісія подасть свої пропозиції.