Запасайтеся сірниками

Представники малого та середнього бізнесу зізнаються, що кожного нового закону про держбюджет із супровідними документами чекають як наказу про розстріл. Попри те, що Мінфін не ховається від зустрічей із ними і роз’яснює урядові нововведення, обурених менше не стає.

Водночас партія «Пора» зазначає, що після організованого нею круглого столу «Пора поважати підприємців» у малого та середнього бізнесу з’явився шанс. Нещодавно запрацювала робоча група, до якої ввійшли бізнесмени, профспілки, представники Мінфіну, Мінекономіки та інші зацікавлені сторони.

Підприємці середньої руки після активної участі в Помаранчевій революції чекали, що їм швидко віддячать. Однак новий Держбюджет-2005 і зміни до податкового законодавства їх шокували. Ті, хто раніше платив єдиний податок, тепер змушені мати справу ще й із ПДВ. Зрозуміло, що віддавати державі додаткові «кревні» і мати за це купу паперового клопоту ніхто не хоче. Один із бізнесменів розповідав, що не має мотивації платити високі зарплати, оскільки це означає додаткові стягнення до соціальних фондів.

«Це добре, що у вас є  бізнес-плани, – відповідає на закиди підприємців міністр фінансів Віктор Пинзеник. – А мені до них іще треба додати бізнес-план усієї держави. Мінімальну пенсію – 285 гривень нам потрібно мати не лише на папері». А тому бізнесменам доведеться трохи потерпіти. Віктор Пинзеник запевнив, що втрати, яких зазнали підприємці через ревальвацію гривні – дитяча забавка порівняно з тим, що могло б статися без цього кроку. Міністр вважає, що зайва доларова маса, яка накопичилася в Україні останнім часом, потягла б за собою інфляцію не меншу, ніж на початку 90-х. Мовляв, продавець, також знижує ціни, коли товар залежується.

Чимало претензій висловлюють і до податківців. «Вони працюють за психологією гопника: як би сьогодні зібрати побільше податків, задовольнити нагальні потреби і думати максимум про наступні вибори», – зазначив підприємець Олександр Ільїн. Його колега додав, що податківці постійно видають сотні роз’яснень до незрозумілого законодавства. «Я б замкнула уряд на якійсь дачі і тримала б на хлібі та воді, поки він не запропонує нормальних законів», – подала ідею представниця об’єднання підприємців «Нова формація» Світлана Бірюкова.

«Хотілося б, щоб уряд не був хлопчиком для биття. Хоча б тому, що його очолює леді, – відповідає на такі закиди перший заступник голови ДПАУ Микола Катеринчук. – І вона має поганий спадок та ще й родину (український народ), в якій кожен третій не може на себе заробити». Він пообіцяв, що бізнес уже через півроку відчує напрацювання нових податківців. Йдеться про відмову від безпідставних перевірок і від «планових показників кримінальних справ щодо бізнесменів». Крім того, Катеринчук запросив усіх до роботи над податковим кодексом, який встановить правила фіскальних ігор щонайменше на ближчі 5 років.

Болючим питанням для роздрібних торгівців стали нові ліцензійні збори. Щоб торгувати тютюном та горілкою, доведеться заплатити по вісім тисяч гривень на кожен касовий апарат. За оцінкою представника підприємницької асоціації Андрія Близнюка, маленькі магазинчики від цього вимруть. І додав, що підприємці радять запасатися сірниками: їх зарахували до піротехнічних виробів, право на торгівлю якими коштуватиме 340 гривень. Він підрахував, що нововведення принесе держбюджетові щонайбільше 150 мільйонів гривень. Але Микола Катеринчук упевнений, що для торгівців тютюном й алкоголем вісім тисяч гривень – не проблема.