Симоненко проти «шаманів»

«Іржаві труби й закриті котельні – це все, що має більшість територіальних громад сьогодні. А замість вдосконалення влади зараз ділять власність», – зазначив лідер українських комуністів Петро Симоненко, розповідаючи про своє ставлення до адміністративної та політичної реформ.

Він запевнив, що ці реформи можуть призвести до геноциду і зруйнувати державну незалежність. Запропоновані урядом зміни адміністративнотериторіального устрою потребують перекроювання транспортних маршрутів, телефонізації, забезпечення житлом і адміністративними будівлями нових фахівців. Симоненко переконаний, що нині не до цього. Він пропонує накласти мораторій на реформу і взятися за поліпшення умов життя громадян. А для цього, за симоненківською логікою, треба підвищувати митні тарифи, інакше він прогнозує інфляцію на рівні 30 відсотків до кінця року.

Комуністи продовжують називати себе єдиною справжньою альтернативою владі. Чутки про те, що КПУ блокуватиметься з партією Віктора Януковича, Симоненко спростував: «Як відставні олігархи можуть бути опозицією?» Більше того, Симоненко стверджує, що у виборчій кампанії 2004 року екс-прем’єр був технічним кандидатом, а Леонід Кучма насправді підтримував Ющенка. Тільки дуже вміло маскувався. Приязнь між попереднім і теперішнім президентами захисник пролетаріату помітив ще наприкінці 90-х, коли «Кучма здав свого товариша чи братка (Павла Лазаренка. – Л.Я.) і звільнив крісло прем’єра для Ющенка». Віктор Андрійович, за версією Симоненка, сів у це крісло завдяки тому, що на виборах 1999 року «підігнав» Кучмі голоси на заході. Але на півдні і на сході позиції комуністів настільки сильні, що, мовляв, жодна фальсифікація не завадить їм пройти до парламенту наступного року, упевнений лідер КПУ.
Не об’єднуватиметься найчервоніша партія навіть із соціалістами. «Вони вмонтовані в політичну систему націоналістів. Хоча вже зрозуміли, куди влізли і що наробили», – зазначив Петро Симоненко. Найбільше із СПУ його дратує навіть не Олександр Мороз, а міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Комуніст обурювався, що сині міліцейські номери подорожчали втричі. Попередні, за його даними, марки ОО – «для особо опасних» – тягнули всього на 2 тисячі доларів. Український народ, на переконання Симоненка, прозріє вже незабаром, коли розвіються заклинання «політичних шаманів Майдану».