«Подорожні» принесли Пальмову гілку

«Золоту пальмову гілку» Канського кінофестивалю за кращий короткометражний фільм отримала Україна. Автори стрічки «Подорожні» Ігор Стрембіцький та Наталія Конончук закінчили Київський університет театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого.

Власне, фільм є дипломною роботою Ігоря Стрембіцького, його дебютом. До офіційної конкурсної програми Канського кінофестивалю український фільм також відібрали вперше.

Знімали стрічку в Києві та на його околицях, натуру обирали незвичайну – Будинок ветеранів сцени, де доживають свої дні старі самотні актори, чи інтернат у Пущі-Водиці. Чіткої сюжетної лінії в десятихвилинної документальної стрічки немає. «Фільм про життя та про людей, про дитинство, яке не повертається, про мрії, які не здійснюються, і про те, що божевілля може бути і щастям, і горем». «Подорожні» – це всі ми», – розповідає 32-річний режисер.

Виробництво стрічки обійшлося лише в 15 тисяч гривень. Причому знімали її за рахунок театрального університету, якому і належать всі права на фільм.

Сценарист – Наталія Конончук, оператор – Артем Васильєв, звукорежисери – Борис Петер, Вікторія Кулєшова.

Фільм навіть був не зовсім готовий до демонстрації на великому екрані. Тож під час показу звели дві плівки: на одній – зображення, на іншій – звук.
«Нам пощастило: технічна служба фестивалю – майстри своєї справи, – розповідає пані Конончук. – Коли Ігор вийшов на сцену отримувати нагороду, з ним послали перекладача. Ігор подякував рідною мовою, перекладач не зрозумів і питає «По-русски можно?». Ігор відповідає: «А чому я буду говорити російською? Я українець».

Президент України Віктор Ющенко привітав режисера Ігоря Стрембіцького з перемогою на Канському кінофестивалі.