Гелена – вподобання публіки

Після Києва «Євробачення» прийматимуть Афіни. Цю можливість для Греції виборола 23-річна співачка Гелена Папарізу. «Ґринджоли» ж, незважаючи на те, що виступали вдома, посіли лише 20 місце серед 24 учасників.

На сцені Палацу спорту Гелену привітав Президент України Віктор Ющенко. З його рук співачка отримала золоту пектораль – прикрасу вагою 50 грамів із «елементами» папороті, що символізує Всесвіт та відродження. Прикраса була виготовлена Київським ювелірним заводом.

На білому лімузині Гелена проїхала всього метрів двісті – до Будинку кіно, де її очікували журналісти та співвітчизники з грецькими  біло-блакитними прапорами.

Гелена народилася в Швеції, у грецькій родині. Співом і танцями захопилася з самого дитинства,  а в 17 років із другом Нікосом створила групу «Антік». Вона виступала на «Євробаченні» 2001 року та посіла третє місце. Торік Гелена розпочала сольну кар’єру,  і перемога в Києві стала першим вагомим кроком у професійній діяльності.

З промотуром перед київським «Євробаченням» пані Папарізу об’їздила всю Європу. Тож її пісня із середземноморськими мотивами «Мій номер один» з легкістю отримала найвищу оцінку в Бельгії, Болгарії, на Кіпрі, в Угорщині, Туреччині, Німеччині, Великій Британії, Швеції, Албанії, Сербії та Чорногорії.

Гелена розповіла про сон напередодні виступу на «Євробаченні»:  бачила себе з коротким волоссям  і стару жінку, що віщувала звільнення від усіх проблем.
Співачка приятелює з білорускою Анжелікою Агурбаш, а у фіналі вболівала за «Здоб ши здуб».

Уся грецька делегація запрошує наступного року до Греції, а організатор конкурсу, Європейська мовна спілка, полегшено зітхає: після проведення Олімпійських ігор-2004 в Афінах з грецьким «Євробаченням»  проблем не буде.

Навряд чи наступного року Україну представлятиме група на кшталт «Ґринджол» – ми сподівалися вищих оцінок їхнього виступу. Польща – єдина країна, на яку справив враження революційний пафос і яка дала нам найвищі 12 балів. Сусідня Молдова дала 8 балів, українські заробітчани в Португалії – 7, Росія – 2, Білорусь – жодного.

Щоправда, «Ґринджоли» ввійшли до  книжкового проекту «Євробачення», присвяченому  екстраординарним учасникам пісенного конкурсу.  Щороку  американський журналіст  Лорен Долман  обирає лише одного виконавця, який входить в історію.

Самі ж українці при голосуванні продемонстрували еклектичність уподобань та витончений смак. Представниці Росії, руденькій Наталі Подольській дали всього 4 бали, екстравагантній Норвегії – 6, надзвичайно професійній ізраїльській співачці Ширі Маймон – 7, народним хорватським мотивам від Бориса Новковича  – 8, чудовій доброзичливій Кіярі з Мальти – 10. Найбільшу ж кількість балів від нас отримала сусідня Молдова, яка посіла шосте місце. Як для країни, яка бере участь у «Євробаченні» вперше, це сенсаційний успіх.

Крім «важкої» Молдови, до першої десятки потрапило ще три рок-пісні: третє місце посіла Румунія, восьме  – Швейцарія, дев’яте – Норвегія.

Усе це дає підставу говорити, що через кілька років формат «Євробачення» таки може кардинально змінитися. Поки ж європейські глядачі віддають перевагу  форматним  поп-пісням.

На честь п’ятдесятої річниці «Євробачення» у Києві на Європейській площі відкрили «Алею «Євробачення». Автор композиції з прапорів країн-учасниць пісенного конкурсу – відомий український митець Анатолій Гайдамака. Усі прапори мають форму сердець, що встановлено на маленьких колонах.  Над композицією майорить прапор Європейського Союзу.

Незрівнянно більше враження, ніж Алея чи будь-які інші матеріальні пам’ятки, залишають спогади про те, яка неймовірна подія захопила Київ у ці травневі дні.