Перемога під покровительством Святої Олени

Ювілейний 50-й міжнародний конкурс «Євробачення-2005» завершився перемогою співачки з Греції Гелени Папарізу. А 22 травня столиця України вітала переможницю. Київський міський голова Олександр Омельченко, як і належить гостинному господареві, запросив співачку до мерії.

У шикарному білому лімузині грецька співачка прибула у супроводі численних осіб, серед яких були Надзвичайний та Повноважний Посол Грецької Республіки в Україні Панайотіс Гумас, батьки та родичі Гелени, представники грецької делегації.

Гостей зустрічали Київський міський голова Олександр Омельченко, заступник голови КМДА Іван Данькевич, начальник головного управління культури КМДА Олександр Биструшкін та славетний український боксер Віталій Кличко.

Мер Києва привітав грецьку красуню з перемогою і назвав  її гідною. Зокрема він зазначив, що дуже символічно те, що ця подія відбулася в християнському місті Києві під час великого свята – дня Святого Миколая. За його словами, конкурс «Євробачення-2005» став подією значущою для всієї України, і наступного року наша країна також гідно представить себе в Афінах.

Гелена подякувала за гостинність і зазначила, що в Греції цими днями було велике християнське свято – день Святого Костянтина та Олени і саме з покровительством Святої Олени вона пов’язує свою перемогу. Співачка  сподівається, що Україна підтримуватиме з Грецією братерські взаємини, тим більше, що майже 200 тисяч греків проживають в Україні.

Глава грецької делегації подякував за теплі вітання, щиро запросив Україну на  «Євробачення-2006» до Афін.

Наприкінці зустрічі мер Києва вручив Гелені Папарізу найвищу нагороду нашої столиці – «Знак Пошани» та золотого годинника, «щоб звіряти час з українським». Співачка була дуже розчулена й сказала: «Я хочу, аби зупинився час, щоб назавжди запам’ятати цю мить».

Усі гості підняли келихи з шампанським, а невдовзі переможниця відбула на майдан Незалежності, де на неї чекала ще одна урочиста й приємна подія.
Тисячі киян бурхливими оплесками зустріли переможницю. На знак подяки присутнім на Майдані, де нещодавно відбувалася Помаранчева революція, Гелена розпочала свій виступ з гучного: «Разом нас багато, нас не подолати». Тисячі голосів підхопили ці прості, але відомі всьому світові слова. А потім був незабутній виступ  гречанки. Здавалося, що весь Майдан співає і танцює разом з нею грецький танок.

Гелену привітала й наша Руслана квітами та щирими цілунками.

Під бурхливі оплески тисяч українців Олександр Омельченко вручив переможниці ще один приз – статуетку архистратига Михаїла – небесного воїна й покровителя Києва. У відповідь Гелена зазначила, що повезе додому не тільки радість перемоги й нагороди, а й чудові враження та спогади про нашу країну. «Україна для мене – символ удачі назавжди».