За перемогу – склянка молока

Прес-конференція в Будинку кіно з десятьма переможцями півфіналу «Євробачення» – видовище ледь не цікавіше, ніж сам концерт. Учасникам дарували букети з листям папороті, вони усі разом  співали «We Will Rock You» та  «З днем народження, «Євробачення!» Після чого вирушили до «Євроклубу» святкувати і напів-перемогу, і ювілей пісенного конкурсу.

Голосування в півфіналі ще раз підтвердило, наскільки змагання в «Євробаченні»   непередбачуване. Скажімо, хлопці з дуету «Walter & Kazha» з Латвії і самі не сподівалися на перемогу, хоча вони співають разом 16 років – фактично, із самого дитинства. «Ми горді, що потрапили до фіналу, а також щасливі з того, що в усіх учасників настільки різні пісні», – зазначили вони.

Сюрпризом стала перемога і для угорського фольк-колективу «Nox». Угорщина взагалі не брала участі у «Євробаченні» протягом семи років. Танок поєднав пять стилів різних країн: України, Росії, Ізраїлю, Угорщини, Аргентини. «Я вірю в силу угорської фольк-музики, – каже вокалістка «Nox», – серцем відчуваю, що ми робимо щось надзвичайно важливе. Ми самобутні та оригінальні водночас».

Співака з Македонії Мартіна Вучича визнано найкращим співаком 2004 року у своїй країні. Після оголошення результатів півфіналу Мартін на радощах цілував македонський прапорець, а також  наспівував «Разом нас багато».

Хорватський співак Борис Новкович походить з музичної родини, за свою 20-річну кар’єру вже випустив 14 альбомів.

33-річний Якоб Свейструб із Данії не професійний співак, а шкільний вчитель, який працює з дітьми, що страждають на аутизм. Учні встигли надіслати йому привітальну телеграму вже через п’ятнадцять хвилин після оголошення результатів.

Наймолодшій учасниці   швейцарської групи «Vanilla Ninja» – 16 років. Це, до речі, мінімальний вік, який допускається для участі в «Євробаченні». Дівчата походять з Естонії і тому не проти утворення країни під назвою Швейцонія.

Співачка  Люмініта з Румунії  вивчає соціологію та філософію. Хлопці з групи «Система», які супроводжували її  виступ, грають на металевих і пластикових діжках, кавових чашках та інших експериментальних об’єктах.

Ширі Маймон з Ізраїлю служила в армії.  «У фіналі буде всього три балади, тож готуйтеся наступного року приїхати до Ізраїлю, – запрошує Ширі, – якщо співаєш від щирого серця, то це дуже допомагає. На сцені я почуваюся цілком природньо та інтимно, і, на мій погляд, публіка це відчуває».

Лідер молдовської групи  «Здоб ші здуб» Роман Ягупов висловив сподівання, що наступного разу «Євробачення» буде повністю «живим» конкурсом. «Дуже важко, коли працює лише співак, а музиканти зображають діяльність, як зараз, – каже Роман, – ми звикли до живого рок-н-ролу: концертуємо вже 11 років». У прагненні зробити Пісенний конкурс справді роковим підтримали колег і норвежці «Віг Вам».

Якби на «Євробаченні» видавали приз глядацьких симпатій, його б неодмінно отримав  вокаліст колективу Глем. Учасники «Віг Ваму» грали в різних групах, починаючи з вісімдесятих років, а разом зібралися лише чотири роки тому. Девіз музикантів: «рок – це новий шлягер!» Вони надзвичайно щирі, позитивні, виконують свою клоунсько-рокерську місію на відмінно. «Святкувати перемогу в півфіналі піду до готелю: вип’ю велику склянку холодного молока», – каже Глем.

Отже, представники десяти країн-переможців півфіналу приєднаються сьогодні  до виконавців із Великої Британії, Мальти, Туреччини, Албанії, Кіпру, Іспанії, Сербії та Чорногорії, Швеції, України, Німеччини, Греції, Росії, Боснії та Герцоговини, Франції. Серед цих 25 учасників ми й оберемо того, чия країна прийме 51-е «Євробачення». Початок телетрансляції – о 22.00. Про подробиці фіналу та інші цікавинки «Євробачення» читайте в наступному номері газети.