Колеса дарованих авто...

Старенька Європа хоче тиші й спокою, які останнім часом доволі серйозно порушують контрабандисти, наркоділки, терористи, нелегальні мігранти. До країн ЄС вони зазвичай потрапляють через східні ворота, що розташовані в так званій буферній зоні між добром і злом – у нашій з вами Україні. Аби вітчизняний замок став надійнішим, Захід вирішив допомогти. Насамперед – в облаштуванні українського кордону.

Відповідна програма розрахована на рік. Дата її завершення – третій квартал 2005-го. Європейським платникам податків вона обійдеться у 8,7 мільйона євро. Кажуть, що це – ґрант, а тому в майбутньому гроші не доведеться повертати з державного бюджету.

Незабаром буде придбано автоматизовані засоби прикордонного контролю, зв’язку (від радіостанцій малої потужності до космічного зв’язку). Планується також поставити на наш кордон спеціальні інженерні засоби. Як от, приміром, термовізійну апаратуру. З її допомогою українські воїни чітко розпізнаватимуть теплооб’єкти, вестимуть оперативну телезйомку. Подейкують, що такі установки не з дешевих. Їхня вартість коливається від півмільйона до одного мільйона євро. Водночас реальний стан справ на сусідніх кордонах – польському, словацькому, угорському – ще раз доводить, що без такої апаратури в сучасних умовах не обійтися.

А поки що трьом прикордонним загонам – Чернігівському, Луганському, Донецькому – представники Єврокомісії передали 133 автомобілі російського виробництва. Під час акції автор цих рядків побував у Чернігівському прикордонному загоні й на власні очі пересвідчився: тутешнім воїнам дісталося 46 одиниць техніки. Цією справою опікувався аташе з міжнародної технічної допомоги представництва Європейської комісії в Україні Бернард Богеншпергер. У заході також узяли участь заступник голови Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Олександр Мельников, начальник Чернігівського прикордонного загону Юрій Самбор та ін.

Щодо російської техніки є питання. Невже саме її європейці використовують на своїх кордонах? Безперечно, дарованому коневі в зуби не заглядають. Дають безоплатно – бери..

– Нашому підрозділові дісталося десять автомобілів, – розповідає комендант комендатури «Городня» майор Володимир Беркута. – Порівняно недавно також отримували таку техніку. Тож колесами цілком забезпечені. Ми досить добре знайомі з російськими виробами. За відповідних умов експлуатації й догляду автомобілі, так би мовити, вірою й правдою служитимуть не один рік. Можливо, ті ж «Лендровери» й ліпші, але проблема з постачанням запасних частин не сприятиме успішній охороні державного кордону. Тому за нинішньої ситуації й російські колеса стануть у великій пригоді.

До речі, наші колеги – сусіди здебільшого віддають перевагу високоякісній німецькій та японській техніці. Це зокрема підтвердив і генерал-лейтенант Мельников.

– Власне кажучи, ми також не зациклюватимемося на автомобілях російського виробництва, – розмірковує Олександр Григорович. – Хоча сусіди й виробляють надійну техніку. Приміром, ті ж ульяновські «Хантери», «Патріоти». Можливо, незабаром вони з’являться в наших прикордонних загонах. Водночас прискіпливо вивчаємо європейський та американський військові ринки. Потім оголосимо тендер, основними критеріями якого будуть: вартість і якість. Одне слово, братимемо техніку хорошу, але дешевшу.

– Спільно з агентством розвідки ООН в Україні реалізується програма з підготовки фахівців у сфері протидії наркобізнесу. Партнерські ж відносини з американцями дають змогу здійснити проект технічного оснащення українсько-молдовського кордону. Його вартість – 15 мільйонів доларів. Установка такого обладнання стане в пригоді не лише нашим воїнам, а й митникам. Окрім того, недавно адміністрація Державної прикордонної служби України уклала угоду з міністерством США. Документ передбачає реалізацію проекту з так званої другої лінії оборони. Йдеться про встановлення на ключових прикордонних пунктах перепуску портальних моніторів, з допомогою яких фіксуватиметься переміщення радіоактивних речовин. Орієнтовна вартість заходу – 50 тисяч доларів. Щоправда, докладне обговорення цього питання ще попереду. Наприкінці червня наша прикордонна делегація планує побувати за океаном.