Не звітує, а працює

За словами самого Андрія Іванова, депутата Київради по 52-ому виборчому округу Печерського району, він – не публічна людина. І не через природну закритість або небажання спілкуватися зі ЗМІ. Навпаки, він дуже контактний. Утім, часу для традиційних звітів відводить обмаль, вважає його ледь не марно витраченим. Переконаний, що відповідати має тільки перед конкретним виборцем і після конкретних справ. Однак обов’язок є обов’язок, тож розповісти читачам «Вечірки» про депутатську діяльність повинен. Поставився до цього нашого звернення Андрій Анатолійович сумлінно.

«Наш дім – Печерськ»

– Майже три роки тому, готуючись до виборів, я і члени передвиборчого штабу розробили спеціальну програму «Наш дім – Печерськ», – почав розповідати пан Андрій. – Її  реалізація передбачала вирішення багатьох завдань. Зокрема, планувалося подати адресну допомогу малозабезпеченим категоріям виборців – інвалі-дам, літнім людям. Ще тоді активісти штабу склали детальні списки тих, хто потребує допомоги. Відтоді, попри всі наші намагання, цей список не скорочується, а постійно поповнюється.

Співробітники громадської приймальні, розташованої на бульварі Лихачова, 6,  перепочинку не мають. До депутата йдуть як до останньої інстанції. Найчастіше прохання стосуються проведення поточного та капітального ремонтів житлового фонду, упорядкування внутрішніх дворів та скверів, будівництва та відновлення дитячих майданчиків, поліпшення матеріально-технічного забезпечення дошкільних установ та навчальних закладів. Звісно, це лише частина діяльності депутата та його помічників. Чимало життєвих ситуацій не передбачиш у жодних проектах чи програмах.

…Цього хлопчика серед його однолітків ще донедавна вирізняла розгубленість та невпевненість. Трагедія сталася з малюком при його народженні – з’явився на світ повністю глухим. Спочатку лікарі запевняли, що зможуть побороти недуг – дитину лікували в стаціонарах й поза ними, батьки витратили чимало коштів та моральних сил, одначе хлопець залишився байдужим до будь-яких звуків. Підростав і водночас починав усвідомлювати своє горе.  Мати вже втратила надію на одужання сина. Аж одного разу їй порадили звернутися до  депутатської приймальні Андрія Іванова. Андрій Анатолійович жінку вислухав уважно і тільки-но вона закінчила свою розповідь, сказав, що обов’язково допоможе. Уже за кілька днів до квартири цієї родини зателефонували і повідомили, що депутат придбав малюкові високоякісний слуховий апарат, і спитали, коли буде зручно привезти його.

Нині маленький хлопчик, який  ще не скоро усвідомить, хто зарадив його лиху, разом з однолітками бавиться на вулиці та в дитсадку. Рідні стверджують, що дитина змінилася відтоді, як почала чути, і всі вони разом тепер щаслива повноцінна сім’я.

Звісно, це не єдиний такий приклад. За два попередні роки за депутатської підтримки Іванова майже 50 діток пройшли рекреаційні курси лікування в Одеській області, 50 – у Прикарпатті, ще близько 40 – у Закарпатській області. Виділено кошти на тривале стаціонарне лікування тяжко хворих дітей в спеціалізованих медичних закладах. Зокрема – у реабілітаційному закладі для дітей, хворих на церебральний параліч, «Школа життя» та  грязелікарні в Євпаторії.

Замість вулиці – «Лілея»

– Лікування дітей та їхнє оздоровлення, враховуючи доволі  несприятливу екологічну ситуацію, особливо в центральних районах столиці через підвищену загазованість, – річ надзвичайно важлива й потребує постійної уваги, – веде далі Андрій Іванов. –  Але і за такої ситуації потрібно  створити максимально можливі умови для повноцінного фізичного та розумового розвитку. У іншому випадку дитину-підлітка може звабити розмаїття розваг великого міста. І розваги ті інколи дуже сумнівні. Краще подбати, аби в шкільному басейні була вода, щоб з дітьми працювали кваліфіковані тренери, попіклуватися про різноманітні позашкільні заняття та програми. Тож оздоровити чи  вилікувати – завдання не найголовніше, хоча й важливе. Співпрацю з освітніми закладами плануємо заздалегідь. Обговорюємо спільні заходи з оздоровлення дітей, ремонту приміщень чи благоустрою територій.

Адрес, за якими дітей намагаються вберегти від впливу вулиці в Печерському районі, чимало. Однак депутатська допомога завжди цілеспрямована. Зокрема, ремонт та обладнання танцювальної зали і нова копіювальна техніка для Центру культурного, спортивного розвитку дітей, юнацтва та молоді «Арт»; фінансування поїздки ансамблю «Золоті струни» Київського палацу дітей та юнацтва на Всеукраїнський фестиваль кобзарів у Миколаїв та хорового колективу «Веснянка» центру «Арт» – на зліт до Ялти; концертні костюми для клубу «Поділля» та дитячого ансамблю естрадно-класичного танцю «Лілея». Вихованці останнього – учасники й володарі двох Гран-прі Всесвітнього фестивалю «Музика світу», що проходив у італійському місті Фівідзано. У конкурсі брали участь понад 4000 учасників із 67 країн світу. Саме завдяки підтримки Андрія Іванова аматори й дісталися місця проведення фестивалю, мали змогу продемонструвати свої таланти та отримати заслужене  визнання.

До речі, сучасних та класичних танців у «Лілеї» навчаються понад 300 дівчат та хлопців віком 4 – 20 років. Нещодавно ансамбль відзначив своє 15-річчя звітним концертом у залі Київської консерваторії. За час існування  цей художній колектив чимало  досяг – отримав почесне звання «народний», взяв участь у 27 фестивалях та концертах. Зокрема – у Всеукраїнському фестивалі сучасного естрадного танцю «Ритми часу», що проходив у Львові. Там «Лілею» визнано найкращою.

Графік виступів «Лілеї» дуже щільний. Окрім участі в різноманітних фестивалях – традиційні та  благодійні концерти. Останній – концертна програма для жителів Печерського району в клубі військового госпіталю.

Для тих, кому за 70

– На жаль, літні люди потребують не меншої уваги через надто низький  рівень пенсійного забезпечення, попри останні спроби уряду його поліпшити, – каже пан Андрій. – Намагаємося самі ініціювати різноманітні благодійні й соціальні програми, аби не примушувати людей принижуватися. Погодьтеся, не кожен охоче зважиться просити, для нього це є приниженням. Хоча помічники, що постійно працюють у громадській приймальні, і я в дні прийому тактовно намагаємося знівелювати це відчуття.

…У Євдокії Іванівни молодість випала на воєнні роки. Працювала не покладаючи рук і не шкодуючи здоров’я, за трьох. Кращі роки промайнули як один день. Озирнулася – ні сім’ї, ні дітей, а хвороба, яка давно визрівала, почала прогресувати. Коли ж звернулася до лікарів по допомогу, ті лише розвели руками. Утім, вихід таки  підказали – операція за великі гроші – єдиний шанс врятувати зір. Євдокія розгубилася, проплакала не одну ніч, а знайомі підказали, у які двері стукати, до кого звернутися. Андрій Іванов і в цьому випадку не відмовив. Невдовзі їй зробили недешеву операцію, і літня жінка каже, що наступного разу, якщо Андрій балотуватиметься, свій голос обов’язково віддасть  за «нашого чуйного і людяного Іванова».

Утім, як стверджує пан Андрій, проблеми літніх людей не обмежуються лікуванням, забезпеченням харчами чи ремонтом квартир. Хоч, як не дивно, їхньою проблемою є й дозвілля. Вибір невеликий – телевізор, якщо є, та посиденьки з «колегами» на лавці біля під’їзду. Депутатська команда Андрія Іванова  працює й у цьому напрямі. До вже традиційних концертів та вечорів для ветеранів війни і праці за участю ансамблів «Лілея», «Золоті струни», міського хору ветеранів «Фронтовичка» і танцколективу центру «Арт» додалося й ноу-хау – вечір «Для тих, кому за 70…» Як стверджують його учасники, це сприяє розширенню кола спілкування, вносить радість у життя літніх людей.