Екологічна комісія проти

Наша газета писала про конфлікт, пов’язаний із будівництвом житлового будинку на вул Мельникова, 22-24 упритул до найближчих хрущовок («ВК», 11.05.2005 р.). Це питання розглядала постійна комісія Київради з питань екологічної політики. Оскільки, як зазначив її голова Даніель Карабаєв, «усі питання, що стосуються забудови зеленої зони, заповідної території, спортивних і дитячих майданчиків тощо виноситимуться на розгляд сесії Київради тільки з висновками нашої комісії». Кореспондент «Вечірнього Києва» був при розгляді цього питання.

Спочатку голова комісії Даніель Карабаєв з’ясовував, чи давали згоду на будівництво відповідні інстанції. Перший заступник начальника Держуправління екології та природних ресурсів у Києві Володимир Ольшевський не заперечував цього: «Держуправління розглянуло матеріали, а саме висновки санепідстанції, Головкиївархітектури, і з огляду на те, як вплине будівництво на довкілля видало позитивний висновок щодо можливості зведення на цій ділянці житлового будинку. Хочу зауважити, що нині діють прийняті Київрадою нові Правила забудови Києва, і вони більш толерантні щодо розміщення нових об’єктів у місті. А висновок цей робили 2003 року, коли правила ще не затвердили. Тому на підставі всіх матеріалів Держуправління дало свій позитивний висновок. Було також представлено акти на знесення зелених насаджень, яких на цій ділянці і так не багато. У нас немає підстав відкликати свій висновок, оскільки було ухвалено позитивне рішення про виділення земельної ділянки. Це можна було зробити тоді, коли Київрада ухвалювала дозвіл. Тому тепер усе залежить від рішення комісії та Київради».

Депутатом Київради від округу, де виник конфлікт, є начальник Головного управління житлового забезпечення Михайло Голиця. Як депутат, він повинен захищати інтереси своїх виборців. А як головний замовник житлового будівництва у столиці Михайло Миколайович зацікавлений у розширенні будівельного фронту. Тож він постав перед дилемою.

– Я добре знаю, – сказав пан Голиця, – що ми не вносили пропозицій будувати там, де можливе виникнення конфліктів. У своєму окрузі я міг би звести будинок, якби був упевнений, що це не викличе протест громадськості або там не знищать насадження чи спортмайданчик. Жодного разу на сесії Київради не знімав із порядку денного питання щодо будівництва – це моя принципова позиція. Ми виходимо з того, що будівництво в Києві необхідно вести згідно з чинним законодавством. І треба в першу чергу підтримувати інвесторів, оскільки вони вкладають кошти, створюють робочі місця, наповнюють бюджет.
Ми побували на місці з керівництвом «Промбудіндустрії», зустрічалися з мешканцями, – деталізував пан Михайло. – Мені здається, представники фірми переконалися, що там будувати неможливо. Тут справді спортивний майданчик, зелені насадження. Дуже обмежена територія. Теоретично будинок тут звести можна. Але практично, враховуючи наші технології, нашу техніку, наш спосіб будівництва, переконаний, що два будинки поряд тріщатимуть і мешканців треба з них відселяти. Споруди не витримають: зайде потужна техніка, почнуть рити котлован, ніхто не може точно сказати про можливості інженерних мереж при додатковому навантаженні на них – і виникне проблема. Тому переконаний: не треба шукати, хто погоджував чи не погоджував це будівництво, а запропонувати Головному управлінню земельних ресурсів (аби й Київрада це підтримала) виділити іншу земельну ділянку і не збурювати людей. Вони навіть фізично не дадуть розгорнути будівництво. До того ж у інвестора такий проект, що будівництво доведеться вести впритул до сусіднього житлового будинку – стіна до стіни. Він не витримає цього».

Андрій Шевчук, головний архітектор Шевченківського району підтримав Михайла Голицю: «Це протистояння триває вже близько двох років, і Шевченківська РДА на всіх рівнях підтримувала мешканців. Я повністю згоден із паном Голицею – він досвідчений будівельник, і його оцінка дуже слушна».

Висновок, прийнятий одноголосно, зачитав Даніель Карабаєв: «Постійна комісія Київради з питань екологічної політики пропонує скасувати попереднє рішення Київради про виділення земельної ділянки «Промбудіндустрії» для зведення житлового будинку на вул. Мельникова, 22-24. Доручити Головному управлінню земельних ресурсів знайти альтернативну ділянку і запропонувати її інвестору замість згаданої».

Отже, конфлікт ще не вичерпано, але перший крок на шляху до цього зроблено. Слово за сесією Київради. Яким воно буде, ми обов’язково повідомимо.