Cвято, яке завжди з нами

Дозволю собі перефразувати Ернста Гемінгвея, наклавши вислів американського письменника на подію, що завершила змагання понад п’яти мільйонів школярів і студентів в Україні та за її межами. Йдеться про V Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Урочиста церемонія переможців цього унікального марафону відбулася в Національному академічному театрі імені І.Я.Франка.

Так, це конкурс, який не має аналогів. Шкільні предметні олімпіади ніколи не можуть охопити таку кількість учасників. Засновники конкурсу передусім ставили завдання масової участі школярів і студентів у марафоні, піднесення престижу державної мови. Так, і не в останню чергу чималими грошовими нагородами. Їх одержали, як завжди, не тільки юні переможці, але також їхні вчителі. А методистам з української мови і літератури обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти та членам журі конкурсу було вручено Почесні грамоти Міністерства освіти і науки України та подячні дипломи Ліги українських меценатів. Нагороди від УПЦ КП – ордени Христа Спасителя – Патріарх Всієї Руси-України Філарет вручив президентові Освітньої фундації імені Петра Яцика Наді Яцик (Канада), президенту Ліги Українських меценатів Володимиру Загорію (Україна) та голові родинної фундації «Українська книга – українським дітям» Михайлові Гояну (Австралія).

У справді святковій атмосфері, яку зуміли створити організатори свята та ведучі – актори Наталя Сумська й Богдан Бенюк – було нагороджено школярів, які вибороли 1-3 місця у всіх вікових номінаціях (3-11 класи) і студентів, що вибороли перше місце по 5 рівнях акредитації. Усі премії – іменні, як-от Премія імені Петра Яцика, Премія Союзу українок Австралії, Премія Акціонерного банку «Експрес-Банк» тощо. Станлі Пітерсон (Канада) надав на премії цьогорічного конкурсу 70 тисяч доларів, АТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» – 4 942 долари, Леся Ткач (Австралія ) – 1 123 долари, а також чимало інших жертводавців. А ще ж кожному переможцеві було вручено книги, серед яких – дві з автографами Президента України Віктора Ющенка: альбом про Україну та Помаранчеву революцію.

Церемонію нагородження транслювала в прямому ефірі Національна радіокомпанія України, постійний інформаційний спонсор конкурсу.

Надя Яцик, президент Освітньої фундації імені Петра Яцика, наголосила на тому, що меценатство, як навчав її батько, – це самовіддача серця, часу і коштів, відданість справі понад власні інтреси. Петро Яцик, канадієць українського походження, який із семи доларів за океаном зумів здобутися на мільйонні статки, ненавидів бідність. Нині його капітал – це також інтелектуальна інвестиція в майбутню українську еліту. І добре, що до цієї шляхетної справи долучаються не лише представники української діаспори, а й «материкові» українці, яких щоконкурсу стає більше.

Приємно, що на концерті виступали юні артисти зі всіх куточків України – це була своєрідна естафета утвердження гідності й таланту.

Ініціатива, воля громадськості – велика сила. Ліга українських меценатів разом з Освітньою фундацією Петра Яцика започаткували і продовжують грандіозну справу. Нині ж по-справжньому демократичній Україні потрібно раз і назавжди утвердити неухильну державну політику щодо статусу української мови. Так, як це робиться у всьому цивілізованому світі, у наших сусідів: Польщі, Словаччині, країнах Балтії.