«Степ» В’ячеслава Гутирі

Киянам-художникам, звичайно ж, відоме це ім’я. Але хто й не знає робіт В’ячеслава Гутирі, побачивши їх хоча б раз, – зупиниться, заніміє й полине думкою туди, де «Степ», де пісня пензля – пісня життя такого дивовижного митця.

«Вічність», «Місяць заблукав»,  «Печерний світ», «В’їзд до Трої», «Викрадення Азії»,  «Степ». Що не картина – то живописна балада, яку огортає майстер прозорою веселкою,  злетом фантазії своєї душі… Та ще розумом-інтелектом, що  посилає Всевишній своїм обранцям – людям Муз. Мене ж найбільше вражає його «Степ». Може,  тому, що й сама з тих країв-степів, тільки не донецьких, а херсонських…

Дивлюсь-зачаровуюсь: здається, повітря аж пахне отим степом, безкраїм простором.  І в тому безмежжі – як у Вічності, де ні краю, ні кінця, тільки – сонце, сонце… Картина аж світиться-промениться, пульсує…

Про В’ячеслава Гутирю кажуть фахівці: «Проникливий лірик і холодний стратег, оповідач,  перехожий… Прислуховується до свого внутрішнього голосу».

Уродженець міста Артемівська, що на Донбасі, В’ячеслав Гутиря, член Національної спілки художників України, вже понад 20 років бере участь  у художніх виставках. Як живописець і скульптор.

1991-го року була його виставка в Канаді, 1992-го в Франції (Париж), 1993-го в Угорщині (Будапешт), у 1996 році – в Національному художньому музеї України в Києві. У 2003-му – проект «Сіль» в «Українському домі» в Києві.

Роботи В’ячеслава Гутирі – у приватних колекціях у багатьох країнах світу. Також – в Українському музеї в Канаді його робота «Велес». А в Національному художньому музеї в Києві його «Амазонка». В музеї книги та друкарства України (Києво-Печерський історико-культурний заповідник) відкрилася персональна виставка живопису В’ячеслава Гутирі «Степ».