Свята і будні приватного сектору

Ще у 80-ті роки на місці приватних будинків у Києві планувалося зведення багатоповерхівок. Але з часом усе змінилося. І вже чимало років столична містобудівна політика спрямована на збереження та реконструкцію малоповерхової «садибної» забудови.

Від історії до сучасності

Частина малоповерхових районів столиці – це приміські села, що увійшли в межі міста після масової житлової забудови і розширення кордонів Києва: Чапаївка, Жуляни, Біличі, Новобіличі, Борщагівка… Інші – виникли історично і зайняли свої місця на територіях санітарно-захисних зон (Пирогів, Бортничі, Биківня), на територіях з можливими зсувними процесами (Батиєва гора, Олександрівська слобідка, вулиця Замковецька), на територіях, які можуть бути залиті весняною повінню або підтопленими (Позняки, Осокорки, Бортничі нижні, Троєщина) і на територіях, спеціально відведених під індивідуальну садибну забудову (селища Жовтневе, Шевченкове, Перемога, Феофанія, Монтажників, Ширма, частина Байкової гори та Деміївки). На жаль, ще й досі жителі цих мікрорайонів не мають належного комунального забезпечення та зручностей. Немає там водопроводу, каналізації, теплопостачання, газових мереж, телефонних ліній, освітлення.

«Робимо багато, але не вміємо завершувати!»

Саме так перший заступник голови КМДА Іван Фоменко охарактеризував ситуацію, що склалася у Києві з розвитком інженерно-транспортної інфраструктури та каналізаційно-водопровідного господарства малоповерхових мікрорайонів. Він розповів, що нині у приватному секторі проживає понад 100 тисяч осіб. «Їхні будинки, а таких 32 тисячі, потребують уваги. Тут люди також платять податки і мають таке саме право користуватися усіма благами, – наголосив він. – Але чомусь і досі з передбачених бюджетами (міським 3 млн. грн., районним 4 млн. грн.) коштів у Подільському районі за 5 місяців цього року не використано жодної копійки для розвитку приватного сектору!» Не краща ситуація й в інших районах столиці.

А що у центральних районах?

Голова Шевченківської РДА Микола Харитончук розповів «Вечірці», що цього року район виділив 30 тис. грн., «щоб до 60-річчя Великої Перемоги встановити паркани біля садиб учасників війни. Інші питання, пов’язані з газифікацією, водопостачанням та освітленням, також будемо вирішувати». За його словами, всі кошти, виділені міською програмою соціально-економічного розвитку і 800 тис. грн. з фонду розвитку Шевченківського району використають у повному обсязі. Пан Харитончук представив також програму реконструкції малоповерхівок на території району. «Ми вже уклали угоду з державними підприємствами «Київгенплан» та ВАТ «Київпроект», щоб зробити детальний план району», – зауважив він і запевнив, що до кінця року проектні організації нададуть детальний план забудови мікрорайонів Нивки і Сирець. Щодо Сирця, площа забудови якого становить приблизно 200 га, тут потребують реконструкції майже 200 будинків. Пан Харитончук зазначив, що план цих робіт уже погоджено. Загалом же реконструюватимуть у два етапи: перший – зведення стартових будинків для переселення мешканців, житло яких підпадає під реконструкцію, другий – забудовувати вільні території мікрорайону комерційним житлом. Щодо Нивок, які займають 400 га, то тут також відпрацьовуються питання з детального планування, реконструкції та розбудови.

Про ситуацію на Печерську нам розповів голова Печерської РДА Анатолій Коваленко. Зокрема – про програму водопостачання, водовідведення, газо- та енергопостачання чотирьох мікрорайонів приватного сектору. Так, на Чорній горі завершується проектування заміни водопроводу та каналізації. У мікрорайоні Звіринецький проектом передбачено будівництво каналізаційної станції на базі тресту зелених насаджень, у мікрорайонах Мічуріна, вулиць Козятинська і Редутна роботи ведуться ще з минулого року. Вже прокладено водопровід і каналізацію на вулицю Панфіловців. Однак передбачених на всі ці роботи 9 млн. грн. замало, тому пан Коваленко попросив у столичного керівництва ще 19 млн. грн.

Пан Фоменко порекомендував голові Печерської РДА звернути увагу й на інші, не менш важливі проблеми: «На бульварі Дружби народів і на вулиці Старонаводницькій потрібно відремонтувати паркани, бо всі делегації, котрі прямують із Борисполя до столиці, жахаються, дивлячись на ці занедбані огорожі».

Як підсумок, перший заступник голови КМДА запевнив, що за умови інтенсивної роботи у Києві незабаром не залишиться жодного мікрорайону, який не був би забезпечений інженерними мережами.