Дарницю почистять, і русло відкриють

Постійна комісія Київради з питань екологічної політики на своєму засіданні розглянула скаргу жителів Старої Дарниці. Їхній спротив викликало зведення АЗС на руслі річки Дарниця. Вивчаючи питання, комісія дійшла висновку, що проблем фактично дві: будівництво АЗС та стан річки Дарниця. На жаль, автозаправку практично вже побудовано, а от проблема очищення річки існує вже давненько.

Начальник управління енергозбереження, екології, транспорту та зв’язку Дніпровської РДА Віктор Линник нагадав історію цієї проблеми. Коли в 30-ті роки минулого століття виникла промзона, до якої ввійшли заводи «Радикал», «Хімволокно» та ДШК, цю річку перетворили практично на стічну канаву промислових відходів. Опустивши руку у воду, можна було дістати опіки. Тому на початку 60-х років певну частину річки взяли в колектор.

– Чому не порушується питання підтоплення лівого берега через те, що в колекторі утворився своєрідний тромб? – запитав пан Линник. – Багато років річку не чистили, і дно піднялося на кілька метрів. Підтоплено приватний сектор Старої Дарниці на ДВРЗ, інженерні тепломережі – комунікації. Звичайно, добре було б мати гарний парк з аквазоною. Але не слід забувати, що в багатометровому шарі землі – небезпечні окисли ртуті, діоксин. Чи варто ворушити цей мул, мають сказати фахівці. Річка протікає по Дарницькому, Деснянському і Дніпровському районах. Це комплексна проблема. Ми пропонуємо негайно очистити русло від нашарувань. Якщо екологи підтвердять, що його можна відкрити, то чистити потрібно разом із озером Нижній Тельбин.

Заступник начальника управління охорони навколишнього природного середовища КМДА Микола Іллінський звернув увагу екологічної комісії на те, що нині річка стала чистішою: 1993 року закрито її найбільшого забруднювача – завод «Радикал». Але проблема є: токсичний мул, утилізація якого потребуватиме певних зусиль.

Проблема підтоплення – найболючіша для жителів Старої Дарниці, її треба розв’язувати. І робити це необхідно в тому районі вулиці Празької, де є нестиковка двох труб колектора діаметром близько одного метра, внаслідок чого виникає підтоплення. Уже розроблено проект. Кошторис робіт – до 8 млн. грн. Однак вони не просуваються через брак коштів.

Голова комісії Даніель Карабаєв повідомив, що питання підтоплення Старої Дарниці неодноразово порушували, і роботи з розчистки Дарницького меліоканалу (так тепер називають річку) включено до міської програми охорони довкілля. ДКП «Плесо» щороку подає заявку на виділення коштів для розробки проектної документації. Але відкрити русло від вулиці Червоногвардійської до Харківського шосе складно, адже поряд пролягає багато підземних комунікацій.

Підбиваючи підсумки обговорення, Даніель Карабаєв зазначив: «Питання щодо відновлення річки Дарниця заслуховуватимемо комплексно. Підготуємо пропозиції щодо фінансування і проекту реконструкції меліоканалу, і відкриття річки. Щодо аварійної ситуації, пов’язаної з підтопленням, то ці роботи треба проводити терміново».