Мало не циркове шоу за участю екскаватора

Напередодні свого 50-річчя «Київміськбуд» зробив черговий подарунок киянам – здав в експлуатацію багатоповерхівку на Осокорках. Наші кореспонденти побували на Дні відкритих дверей, який вже традиційно проводять головні столичні забудовники.

– Будинок-красень з усіма своїми 24 поверхами вражав величністю і одночасно легкістю. Перед початком мітингу численних майбутніх новоселів і будівельників розважали артисти. Доки не розпочався захід, ми розшукали серед людей героя дня – генерального директора – голову правління ВАТ «ДБК-4» Петра Шилюка, чиє підприємство за 27 років побудувало у Києві 459 будинків на 62731 квартиру площею 4 млн. кв. м. Це його підлеглі за 18 місяців звели новий будинок.

– Будинок на 444 квартири зведено за кошти інвесторів, – розповів Петро Степанович. – Перший  поверх площею 1,5 тисячі квадратних метрів нежитловий – тут будуть офіси, аптеки, пошта, магазини. 750 квадратних метрів творчих майстерень – на останньому поверсі. Планування сучасне, кухні площею понад
12 кв. метрів, ванна – до 5 кв. метрів. Трикімнатна квартира має площу до 98 кв. метрів.

Голову Дарницького району Миколу Кирилюка ми запитали про плани місцевої влади щодо подальшої забудови.

– У шостому мікрорайоні Осокорків за новими технологіями «Київміськбуд» зводить невелике місто, – сказав Микола Петрович. – Район дуже зручний. Станція метро «Осокорки» за 200 метрів. Звідти до Хрещатика – 12 хвилин їзди. Поряд – Дніпро, 17 тисяч дачних ділянок. Вчені стверджують, що тутешнє повітря майже таке, як у Кисловодську. На жаль, тут поки що зводиться тільки житло, тож головна наша увага – до соцкультоб’єктів. Поряд, де поки що суцільні піски, невдовзі постануть школа, два дитсадки. За рахунок «Київміськбуду» вже зведено  Скандинавську гімназію.

– Не можу не торкнутися й теми соціального житла, – продовжив Микола Кирилюк. – Приміром, ДБК-3 на наше замовлення зводитиме будинок на вулиці Поліській, 15. Здали також 287 соціальних квартир на масиві Позняки. Звичайно, хотілося б такого житла зводити більше, але тут потрібна допомога держави. У районі вже близько трьох тисяч сімей бажають отримати житло за 50 відсотків вартості, діє молодіжний кредит.

Неподалік нового будинку влаштували виставку сучасної будівельної техніки. Про неї розпитуємо віце-президента «Київміськбуду» Віктора Величка.

– Для зведення висотних споруд, – зазначив Віктор Олександрович, – потрібна новітня техніка. По-перше, висотні баштові крани. Ми придбали в іспанської фірми вісім таких кранів, які дають змогу піднімати вантажі на 150 метрів. Вперше демонструємо самопідйомний майданчик, з допомогою якого можна працювати на 30 метрах фасаду. Такої техніки в Україні ще немає. Наше недавно створене лізингове управління передає цю та іншу подібну техніку в експлуатацію дочірнім підприємствам.

Тим часом розпочався мітинг. Виступали і президент холдингу «Київміськбуд» Володимир Поляченко, і начальник Головного управління житлового забезпечення КМДА Михайло Голиця, й будівельники. Першою ключі з подарунками від «Київміськбуду» від 4-кімнатної квартири в будинку на проспекті Бажана, 10 отримує сім’я Наталі Данецької. Від однокімнатної – Тамара Костянтинова.

Потім було продемонстровано можливості будівельної техніки. Відверто скажу – такого навіть у кіно не бачив. Оператор у костюмі і краватці таке виробляв на гусеничному екскаваторі, що глядачі то охали, коли він видирався на купу піску під 45 градусів і спускався з протилежного боку, спираючись на стрілу ковша, то аплодували, коли екскаватор, знову ж таки, спираючись на стрілу, піднімав себе в повітря, демонструючи нижню частину машини. Віктор Величко попереджав нас, що буде чи не циркове шоу. І воно вдалося!