…а у Варшаві Ющенко «підхопив» нежить

Польща цього тижня пережила справжній український бум. Окрім того, що президенти Польщі, Литви, Грузії та Молдови підтанцьовували на головному майдані Варшави під хіт Помаранчевої революції «Разом нас багато», у доброї половини юнаків та дівчат польської столиці на грудях гордо майоріли помаранчеві хусточки. На жаль, Віктора Ющенка, якого очікувало майже сто тисяч варшав’ян, на святі не було: на його здоров’ї позначилася нестабільна місцева погода.

Ющенка і справді вважають у Польщі майже ідеалом людини, політика, сім’янина. За інформацією «Радіо Полонія», оприлюдненої напередодні Варшавського саміту країн-учасниць Ради Європи, куди прибули майже всі європейські лідери, якщо б вибори президента Польщі відбулися сьогодні, то на них із безперечною перевагою неодмінно переміг би… нинішній український президент.

Українцям у Польщі симпатизують. Навіть поблажливо поставилися до витівки групи львівських студентів, які намалювали тризуби не лише на двох автобусах, а й на головному мегамаркеті Варшави. «Україна – це Європа, най і це будзе!» – вигукували поляки, братаючись із нашими співвітчизниками.

Виступаючи на першому пленарному засіданні саміту «Європейська єдність – європейські цінності», Віктор Ющенко насамперед подякував Раді Європи й іншим європейським організаціям, які підтримали боротьбу українського народу за чесні президентські вибори.

Президент повідомив, що Україна «має намір найближчим часом ратифікувати чотирнадцятий протокол до Європейської конвенції про захист прав людини й основних свобод», і заявив, що всі зобов’язання, які наша держава взяла на себе під час вступу до Ради Європи, буде виконано. «Ми послідовно боротимемося з усіма проявами антисемітизму, ксенофобії і нетерпимості», – додав він.

Виступаючи перед європейськими колегами, глава української держави ще раз наголосив, що майбутнє України – в об’єднаній Європі.

Віктор Ющенко зазначив: «Ми очікуємо від євроінтеграції нових шансів для кожного громадянина України».

Він також нагадав, що з 1 травня Україна в односторонньому порядку запровадила безвізовий режим в’їзду до країни для громадян Європейського союзу і Швейцарії й чекає відповідного кроку з боку ЄС для громадян України, насамперед для студентів, журналістів, діячів культури, бізнесменів.

Президент України висловив упевненість у тому, що Варшавський саміт стане важливим кроком для «досягнення стратегічної мети Ради Європи – побудови справді єдиного європейського дому».