Пташок шкода чи чергова піар-акція?

Учора кілька громадських екологічних організацій столиці провели прес-конференцію на тему, яка зацікавила чимало ЗМІ: «Євробачення» йде в наступ на природу Києва».

Ми слухали виступи директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, заступника командира дружини охорони природи Київського національного університету імені Тараса Шевченка «Зелене Майбутнє» Івана Парнікозу, голову молодіжного відділення Національного екологічного центру України Олексія Василюка та інших і потроху переймалися їхньою тривогою за екологію Труханового острова, де розмістили наметовий табір «Євробачення». Адже, за їх словами, для облаштування табору зрубали понад 100 дерев, а потужна звукотехніка може розлякати всіх птахів на острові, які саме висиджують пташенят. А ще, стверджують організатори прес-конференції, у столиці труять бездомних собак і вони вмирають на очах дітей. Через масове відвідання острова людьми під загрозою знищення можуть опинитися унікальні рослини, наприклад, надзвичайно рідкісна в Європі папороть гронянка багатороздільна, занесена до Європейського Червоного списку. Живуть на острові кажани, рідкісні бабки, навіть бобри. І хоча, як нагадали нам, Київський міський голова Олександр Омельченко сказав: «Я розраховую на цивілізованих гостей з Європи, які не гризтимуть кору на деревах, не займатимуться браконьєрством, не виловлюватимуть рибу в Дніпрі чи в Десні», було зазначено, що «більше шкоди завдають кияни, які тисячами ходять на Труханів острів, аби подивитися на табір».

А далі розпочалося щось незрозуміле. Замість думок про престиж України, про те, як усією громадою захистити природу на острові, організувати патрулі чи щось подібне, промовці почали звинувачувати столичну і українську владу в усіх гріхах. Мовляв, наметовий табір – лише репетиція перед забудовою острова, який вже одного разу вдалося відстояти: «Припускаємо, що головну роль відіграло відмивання бюджетних коштів на передвиборну кампанію провладного кандидата в президенти. Така ж доля, очевидно, спіткала й кошти, виділені на спорудження двох нових мостів через Дніпро». А Володимир Борейко, відповідаючи на одне із запитань, сказав: «Якби Омельченка не підтримував Ющенко, він не поводився б так зухвало і прислухався б до думки киян».
Не цитуватимемо інших, уже знайомих сентенцій, висловлюваних пікетниками біля мерії. Зрозуміло, що, скориставшися слушною нагодою, учора було проведено ще одну піар-акцію.

А «Вечірній Київ» запитав, чи можуть промовці навести дані, скільки пташок покинули гнізда внаслідок гучного концерту в наметовому таборі на острові? Хтось із присутніх журналістів нагадав і слова президента Національної телекомпаній України Тараса Стецьківа, що всі пташки на Трухановому острові розлетілися після салюту 9 травня.

– Визначити таку цифру неможливо, – відповів Володимир Борейко. – Але орнітологи точно знають, що птахи бояться постійного гучного шуму. Нетривалий же салют не міг розлякати їх і змусити назавжди покинути гнізда.

Висновки за екологів зробимо самі. Звичайно, кожен киянин має берегти природу нашого чудового міста. Труханів острів завжди був улюбленим місцем відпочинку, і щоліта на ньому бувають сотні тисяч людей. Тим не менш, тут збереглися унікальні рослини, птахи і комахи. Впевнені, що й тепер ми обережно ставитимемося до них. А ходити туди, щоб дивитися на мешканців наметового містечка – чи культурно це? Може, краще зоопарк відвідати?