Бен Ладен випередив Горбачова

Колишній президент США Рональд Рейган очолив список, до якого увійшли «25 визначних людей світу за останні 25 років». Цей перелік складено в зв’язку з чвертьвіковим ювілеєм телекомпанії CNN за сприяння тижневика Time.

Екс-президент удостоївся особливої честі за те, що «допоміг Америці знову набути впевненості в собі». Не забуто також, що Рейган поставив собі найважливішу мету – «покласти кінець комунізму», і домігся мирного закінчення холодної війни.

На другому місці опинився Папа Римський Іван Павло II. Третій – аятолла Хомейні, який очолив ісламську революцію в Ірані 1979 року.

Четверту позицію займає нинішній президент США Джордж Буш. Головна риса його політики – після терактів 11 вересня 2001 року він узяв на озброєння поняття превентивної війни, причому вважаючи, що така війна може сприяти «поширенню демократії».

П’ятий у списку – колишній лідер Китаю Ден Сяопін, великий реформатор, який домігся того, що економіка КНР стала зростати швидше, ніж будь-де у світі. Єдиний росіянин Михайло Горбачов на восьмому місці. Відзначається, що підсумком його політики гласності й перебудови став розвал Радянського Союзу і «народження нової Росії».

До переліку вартих уваги увійшли й ті, кого США оголосили своїми заклятими ворогами. Так, сьоме місце посів Усама бен Ладен, чиє ім’я пов’язується з цілим списком голосних терактів. А скинутий американцями президент Іраку Саддам Хусейн опинився на дуже символічному 13-му місці.