Кіт з Ермітажу теж раритет

Ермітаж вирішив віддати петербуржцям частину музейних котів, півсотні яких охороняють музейні скарби від мишей і пацюків.

Коти в Зимовому палаці з’явилися ще за імператриці Єлизавети – переказують, що спеціальних мисливців за пацюками привезли в Петербург із Казані. Ще в одній легенді сказано, що котів-охоронців картинних галерей замовили в Голландії.

Коти і кішки цілодобово працюють над тим, щоб у підвальних приміщеннях не було гризунів. За свою працю вони отримують корм, медичне обслуговування, а ще їх шанують і поважають співробітники й гості Ермітажу. Створений кілька років тому «Фонд друзів котів Ермітажу» збирає кошти на їжу і лікування місцевих котів, а також влаштовує різні акції і виставки, присвячені вусатим і волохатим охоронцям найбільшого музею Росії.

«У нас можна вибрати будь-якого кота чи кішку, вони всі ручні й стерилізовані, одним котом більше чи менше – для нас не принципово, а тварина буде щаслива, якщо потрапить у гарні руки», – упевнена співробітник Державного Ермітажу Марія Халтунен. За її словами, співробітники Ермітажу уважно вивчають кандидатури потенційних господарів тварин і стежать за долею котів, що залишили службу в музеї.