І «Ґринджоли» хотіли б у намет

Одним із центрів «Євробачення» став Труханів острів у Києві. Розташований тут Євротабір – місце для проживання та розваг туристів. Кияни ходять сюди на екскурсію.

Великий гурт людей, більший, ніж навіть у літню спеку, не заважає пенсіонерам, які традиційно відпочивають біля Дніпра. Петро Дмитрович на сьогодні сонячні процедури закінчив. Одягаючись, сказав, що «Євробачення» аж ніяк не вплине на його звичайний денний розклад, адже «ця подія більше молодь цікавить».

Поряд на пляжі – піщана скульптура.  Киянин Єгор п’ять днів виліплював її. «З правого боку моста, де скульптур більше, чого тільки нема: навіть піщану Руслану хтось створив, – розповідає Єгор. – Приходьте, дивіться».

Ще на пляжі – спеціальний намет Київської служби порятунку, який стоятиме тут упродовж десяти днів. Рятівники –  повні сил, у новій яскравій формі  – радіють, що неприємних пригод поки що не було. «Настрій у нас, звичайно, не святковий, а робочий», – запевняють вони.

Чим далі в глиб острова, тим більше різноманітних об’єктів. Навіть алейки тепер мають назви: вулиця Музична, Арт-вулиця тощо.

Євротабір – це велике наметове містечко, створене в естетиці Помаранчевої революції. «За п’ятдесят років «Євробачення» ще не було такого, – запевняє речник Євротабору Андрій Банцер. – Західні журналісти дивуються, як добре все тут організовано». У Євротаборі заброньована тисяча місць, 40 відсотків із них – гостями із США, Канади, Європи, 60 – українцями. У зелених військових наметах, прикрашених помаранчевими стрічками, тоді, коли ми тут побували, мешкали громадяни із Гондурасу і Коста-Ріки. Вартість проживання у Євротаборі – 10 євро на добу, причому сюди входить і сніданок. Його готують на польових кухнях волонтери.

«Ми теж думали, що мешканцями містечка будуть переважно студенти, але тут представлено всі соціальні категорії, – продовжує екскурсію Євротабором Андрій Банцер. – Скажімо, одним із перших прибув українець Михайло Петренко, який 12 років тому виїхав до США. Живеться йому там добре, але кому не хочеться відвідати рідну країну. Іноземці ж бачили «Євробачення» вже не один раз, і тому екзотика наметового містечка – додатковий «плюс» для Києва». Ідея Євротабору належить організації «Пора».

У двох наметах – фотовиставка Помаранчевої революції. Поряд – трипільська піч, яка буде в центрі Дня трипільскої кераміки. Майстри з товариства «Коло-Ра» навчать охочих, як виготовляти глиняні трипільскі фігурки. 18 травня у євротаборі відбудеться День українського козацтва.

А найголовніше те, що на великих екранах можна буде подивитися трансляцію півфіналу та фіналу «Євробачення» з Палацу спорту.

Босі хлопці, котрі прогулювалися Пішохідним мостом, прибули жити у Євротабір з... Голосіївського району Києва. Навчаються у Гуманітарному інституті. Свій дивний вибір місця проживання прокоментували так: «Доки особливо не завантажені, плануємо розважатися весь тиждень».

Музиканти групи «Ґринджоли», яка виступала в день відкриття Євротабору, кажуть: «Якби не «Євробачення», ми обов’язково винайняли би тут собі намет і добряче б виспались».