Затримали фальшивого міліціонера

Працівниками оперативно-пошукового відділу карного розшуку столичного Главку затримано двох молодих шахраїв.

18-річний студент одного з київських технікумів, вочевидь, не отримавши достатніх результатів у навчанні, вирішив перекваліфікуватися. За його словами, нещодавно він знайшов біля входу до метро посвідчення працівника міліції. Замість того, аби здати до найближчого відділку, вирішив використовувати його для безкоштовного проїзду в громадському транспорті. А щоб не було зайвих проблем, за допомогою комп’ютера виготовив схожий бланк, вклеїв туди свою фотокартку і вніс вигадані дані.

Протягом місяця користувався документом як проїзним квитком. Згодом, звикнувши до посвідчення, хлопець зовсім не відчував страху під час його демонстрації. Навіть почав освоювати інші переваги свого нового становища – на одному з ринків столиці звертався до громадян з проханням пред’явити документи. Дехто відмахувався, деякі погоджувались з вимогою, пред’являли паспорти, відкривали сумочки, барсетки. Далі – більше. «Міліціонер» почав оглядати вміст чужих сумочок. Побачивши щось більш-менш цінне, спокійно забирав. Пояснював, що, мовляв, річ може бути краденою, пропонував громадянам пізніше підійти до райуправління міліції для складання протоколу. Привласнивши таким чином мобільний телефон, юнак одразу продав його за триста гривень. Через три дні повторив «вилазку», цього разу – з неповнолітнім другом. Привласнивши ще одну «мобілку», друзі ходили по ринку, пропонували її покупцям. Торгувувалися, аж поки не зустріли працівників ОПВ. Ті, прицінившись, запропонували молодикам пройти разом з ними. Зараз Солом’янським райуправлінням столичної міліції порушено кримінальну справу за ознаками шахрайства.

Управління карного розшуку столиці звертається до громадян з проханням бути обачнішими. Справжній співробітник міліції, звертаючись на вулиці до громадян, зобов’язаний назвати себе, показавши при цьому посвідчення, назвати причину, з якої він звернув на вас увагу. Для перевірки вмісту сумки або кишень міліціонер має апросити свідків, запропонувати пройти до опорного пункту міліції або до приміщення адміністрації.