Напад на інспектора

24-річний Олександр ще й досі не може отямитися від пережитого й цілком усвідомити того, що сталося. І не так болить тіло від травм, як душа – від приниження, образи й зневіри. Воліє не згадувати про те, що з ним сталося, але пам’ять вперто прокручує в голові той болючий сюжет…

Четвертого травня близько 18.40 інспектор ДПС столичного ДАІ Олександр Сапа працював на перехресті вулиць Басейної та Новий проїзд. Знервований напруженістю години пік, поглядом вихопив із потоку автомобілів дві іномарки – сріблясті «Мерседес» та «Ауді А8», що зупинилися прямісінько біля центрального входу до фешенебельного «Мандарин-плаза». Припаркувались іномарки з порушенням правил – у другій смузі руху, майже блокувавши проїзд. Зауваження інспектора викликали неадекватну реакцію з боку їхніх власників. Як стверджують очевидці, водій «Мерседеса» – молодий, модно вдягнений юнак приблизно 20-річного віку, – вилаяв міліціонера. Олександр стримав емоції: спокійно попросив документи для оформлення протоколу. Втім далі сталося і зовсім неочікуване: юнак вискочив з авто і вдарив правоохоронця в обличчя, збивши форменого картуза. До бійки долучився й водій іншого авто – «Ауді» зі службовим номером. Лаючись, він крикнув товаришеві, аби той пошвидше втікав, а сам почав відтягувати міліціонера. Водій «Мерседеса» дав дьору. Власник «Ауді» вскочив у свій автомобіль і теж намагався зробити те ж саме. Олександр став перед авто, але водія те не зупинило: він їхав на міліціонера. Інспектор зробив кілька кроків назад, вихопив пістолет: «Вийти з машини. Руки на капот!» Не подіяло. Знову лайка й спроба їхати вперед.

Нічого не залишалося, як застосувати зброю. Пролунали постріли. Один попереджувальний, наступний – в ліве переднє колесо автомобіля. Водії-зухвальці з місця пригоди втекли. Олександр викликав допомогу…

– У результаті інциденту співробітник ДАІ отримав закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, травми м’яких тканин обличчя та правої гомілки, – каже начальник відділу охорони здоров’я ГУ МВС України в місті Києві, кандидат медичних наук Всеволод Стеблюк. – Спочатку його було госпіталізовано до міської клінічної лікарні, а після надання необхідної медичної допомоги до відділення нейрохірургії госпіталю МВС України. Найімовірніше, Олександр перебуватиме в лікарні ще близько трьох тижнів.

Отримані травми, зокрема струс мозку, небезпечні непередбачуваними наслідками. Певний час людина може нормально працювати, однак враз відчує сильний головний біль, станеться запаморочення. Існує загроза виникнення внутрішніх гематом. Для запобігання таким ускладненням дуже важлива високоякісна медична допомога в перші години після травм. Сподіваємося, що наші медики зробили все необхідне. Зараз Олександр проходить курс медикаментозного й реабілітаційного лікування. Йому обмежено рухову активність й прописаний суворий постільний режим.

– Допомога прибула за хвилину, – ледь шепоче, переборюючи біль, Олександр. – Я ще намагався писати пояснення, але мені стало зле й почала збільшуватися гематома. Тоді мій безпосередній керівник викликав «швидку». Удар в обличчя був сильним й неочікуваним, але я не впав, лише відступив, – наче виправдовується юнак.

Після дозволених лікарями кількох хвилин розмови з Сашком і нашому обуренню не було меж. Важко уявити подібну ситуацію, приміром, в Сполучених Штатах. Їхній поліцейський має право стріляти вже тоді, коли водій при перевірці без дозволу починає виходити з авто. За їхніми законами, коли дорожній інспектор тебе зупиняє, ти маєш вимкнути двигун й покласти руки на кермо. Й ніхто не протестує проти таких суворих законів і не нарікає на занадто великі повноваження правоохоронців. У нас, як бачимо, по-іншому. Олександр ще в тривожному очікуванні висновків прокуратури про правомірність застосування табельної зброї і, мабуть, враховуючи «крутизну» порушників, його побоювання небезпідставні. Та й дії колег не вселяють особливих сподівань. Під час обстеження прилеглих до місця інциденту територій обидва автомобілі було знайдено в паркувальному комплексі «Білий кашалот». Зловмисники навіть не намагалися сховати авто. Пізніше в ході оперативно-розшукових заходів співробітниками Печерського райуправління було встановлено особи порушників – то двоє братів. Обидва вчаться в престижних вузах. Наступного дня після порушення кримінальної справи за фактом посягання на життя правоохоронця пояснення обох підозрюваних уважно вислухали в прокуратурі і… відпустили. Зрозуміло, що прізвищ юнаків ні прокуратура, ні міліція не називають, посилаючись на таємницю слідства. За кримінальним кодексом напад на співробітника міліції та посягання на його життя карається позбавленням волі терміном від 9 до 15 років, можливе навіть довічне позбавлення волі. З огляду на «крутизну» зловмисників, подальше розслідування стає випробуванням і для нової влади, зокрема для керівництва МВС. Тому, мабуть, Олександр і хвилюється. Ще дуже молодим життя випробувало його на стійкість. Звичайно, вірить у справедливість.

Видно, що зухвалий наїзд не зламав хлопця. А це – головне.