Вклоніться биківнянським могилам

Останніми роками вже стало традицією у травні збиратися на День пам’яті жертв Биківні. На відміну від усіх попередніх поминальних заходів цього разу до Биківні, крім національно-демократичних партій та громадських організацій, віддати шану загиблим приїхало чимало представників влади. Зокрема Президент України Віктор Ющенко, віце-прем’єр-міністр Анатолій Кінах, Київський міський голова Олександр Омельченко, керівник Секретаріату президента Олександр Зінченко, голова СБУ Олександр Турчинов та інші високопосадовці. Священики УПЦ Київського патріархату, Української Автокефальної Церкви, УГКЦ та УРКЦ відправили скорботну панахиду.

Биківнянський ліс наповнився людським гомоном, що буває нечасто. На місці, де мав би постати національний меморіал скорботи, на мітингу-реквіємі вшанували пам’ять тисяч українців, жертв сталінського репресивного режиму.  Деякі історики стверджують, що тут таємно захоронено понад 100 тисяч роз-стріляних.

Із 1945 року биківнянські поховання вивчали аж чотири державні комісії. Висновки перших трьох (1945, 1971 й 1988 років) про те, що тут, у лісі під Києвом, поховані жертви нацизму, виявилися неправдивими, які замовчували звірства енкаведистів. І лише четверта державна комісія 1989 року, яка проводила розкопки вже в період гласності й перебудови, встановила справжній характер поховань.

Ще в середині 80-х років громадськість України порушувала питання перед тодішньою владою УРСР, а 1991 року й перед владою незалежної України, про створення в Биківнянському лісі Державного історико-меморіального заповідника, який би став науковим центром пошуку, вивчення, дослідження та вшанування пам’яті всіх жертв політичних репресій в Україні. Однак лише 1996 року уряд створив таку собі міжвідомчу комісію «У справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій». Як і слід було очікувати, двох різних за політичним змістом напрямів. Тому комісія концентрувала свою увагу перш за все на вшануванні воєнних жертв. А робота з дослідження та вшанування жертв політичних репресій майже не велася. Тож биківнянськими похованнями ніхто не цікавився. В 1999 році київське товариство «Меморіал» звернулося до колишнього президента Л.Кучми з проханням порушити закриту кримінальну справу за фактом масових розстрілів та провести в повному обсязі розкопки прихованих братських могил.

Президент дав доручення віце-прем’єрові В.Смолію організувати виконання звернення. Биківнянську справу мав розслідувати військовий прокурор полковник А.Амонс. Але дуже скоро стало зрозуміло, що доручення президента військовий прокурор виконувати не збирається. Він заявив, що колишні енкаведисти не можуть нести кримінальної відповідальності, адже виконували свій обов’язок.

У 2001 році київський «Меморіал», здавалось, достукався і до столичної мерії, і до Кабінету Міністрів. У травні цього ж року Кабмін прийняв постанову про створення в 19-му та 20-му кварталах Дарницького лісництва, біля селища Биківня, Державного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». Цією постановою заповідник підпорядковувався  Київській міській адміністрації. Міська влада залучила фахівців та розробила положення про заповідник, проект архітектурного комплексу, кошторис, штатний розпис та інші необхідні підготовчі документи. Здавалося, справа зрушила з мертвої точки. Але де там!
Міністерство фінансів без будь-яких аргументів відмовилося виконувати урядову постанову.

А в цей час над братською могилою і скульптурою в’язня на Броварському шосе збиткуються вандали. Із хреста на могилі вони вже давно обідрали латунне покриття, з пам’ятних написів бронзові літери. Територія поблизу Биківнянських поховань стала  звалищем харчових і побутових відходів.

Щороку до дня пам’яті жертв комуністичних репресій Київська міська організація «Меморіал» разом із небайдужими жителями столиці намагаються якось причепурити Биківнянській ліс, прибрати сміття, підготувати місце для проведення мітингу-реквієму. Слід віддати належне й Дніпровській районній адміністрації, яка систематично опікується Биківнянським лісом. Але прикро, що рішення про створення історико-меморіального комплексу «Биківнянські могили» давно припало пилом і про нього стали забувати.

* * *

Віктор Ющенко, виступаючи в неділю на мітингу-реквіємі дав слово, що найближчим часом тут таки буде створено Меморіальний комплекс. Президент також запропонував створити в приміщенні колишнього Жовтневого палацу музей політичних репресій. Меморіальні комплекси має бути створено й на інших трагічних для українців місцях. Зокрема в Крутах та Батурині. Позицію Президента присутні схвалили оплесками.