Говорене на Майдані – до кишень!

Із нагоди перших ста днів перебування при владі Президент України Віктор Ющенко провів другу масштабну прес-конференцію. Зустрічався він із представниками мас-медіа з усіх регіонів України.

Поспілкуватися з Віктором Андрійовичем прийшли понад 400 журналістів. Уже за годину до початку прес-конференції в немаленькому залі «Українського дому» яблуку не було де впасти. Настрій присутніх був піднесений. Коли ж президент, трохи запізнившись, нарешті, з’явився, усі стоячи вітали його оплесками. Тож природно, що Ющенко почав із  ЗМІ. Вони, за його словами, стали набагато незалежнішими. Це один із найбільших здобутків Помаранчевої революції. Щодо економіки, то раніше 55 її відсотків перебувало в тіні, а судді своїми рішеннями забрали з бюджету десять мільярдів гривень. Нині ж у державі відбулися відчутні зміни. Україна дійсно встала з колін і зробити це могла тільки велика нація.

Представники мас-медіа вишикувалися в довжелезні черги, аби поставити Президентові запитання. Звісно, двох годин ніяк не могло вистачити для всіх. Через це навіть почали виникати суперечки. Глава держави попросив журналістів обмежуватися лише одним запитанням. Вирішили передавати записки, але дуже швидко на його столі утворилася ціла паперова купа.

Свої перші сто днів Віктор Андрійович оцінив отак коротко: «Задоволений. Клас!» І зауважив, що Ющенко-президент кардинально відрізняється від Ющенка-опозиціонера. На Майдані він намагався переконати народ, що кожен мусить захистити свої права й змінити владу. А робота президента прагматична. «Люди хочуть, щоб ввечері їхній бутерброд був товстішим, щоб усе, що ми говорили на Майдані, перелилося їм до кишень», – сказав Ющенко. Зрозуміло, що Майдан посіяв у всіх нас надію, що життя може змінитися. Тепер владі слід утілити цю надію в життя, що набагато важче. Тому Віктор Ющенко та його команда за 60 днів призначили 18 тисяч нових посадовців, внесли зміни до бюджету, почали боротьбу з корупцією. Стався прорив і на міжнародній арені.

«Немає сумніву, що Україна буде членом Європейського союзу», – впевнено повідомив Віктор Андрійович і додав: «Без України Європа не комплектна». Щоправда, нині не найкращий момент, щоб говорити про це. Євроспільнота не так давно поповнилася десятьма членами, на черзі ще кілька держав. Триває дискусія щодо можливості членства Туреччини. А нам потрібно ухвалити десь 350-400 законів, аби відповідати стандартам ЄС. Цього року основна мета – визнання України державою з ринковою економікою та вступ до Світової організації торгівлі.

Журналістів цікавила освіта Романа Зварича й майбутнє російського Чорноморського флоту, ситуація в Козині й створення громадського телебачення. Чимало питань стосувалися реприватизації. Та Президент заспокоїв: її, як такої, не буде. Адже в бюджеті на неї не передбачено жодної копійки. Повторні конкурси проводитимуть лише стосовно тих підприємств, що приватизовані з порушеннями законодавства. Їх, як відомо, 29. Цей список буде узгоджено з Генеральною прокуратурою, МВС та СБУ. Можливо, попередні власники навіть матимуть право викупити свої підприємства.

Найближчим часом Віктор Андрійович знову зустрінеться з представниками бізнесу, аби продемонструвати, що влада робить усе для детінізації економіки. Недавно він мав розмову про бізнес із Ринатом Ахметовим. Економічні питання Президент обговорюватиме і в Донецьку, куди незабаром збирається завітати.
Після закінчення прес-конференції колеги довго не розходилися. Намагалися підійти, поговорити з Віктором Андрійовичем, сфотографуватися з ним.

Президент пообіцяв невдовзі знову провести зустріч із журналістами. Тільки цього разу вже в Маріїнському палаці. А ще Віктор Ющенко запросив представників мас-медіа приєднатися до нього під час чергового сходження на Говерлу.