Володимир ЯЛОВИЙ: «Без адмінреформи повернемося до старої системи»

Минулого тижня до Києва на запрошення Журфонду з’їхалися керівники регіональних ЗМІ. Побували вони і в міськдержадміністрації. З проблемами і здобутками столиці журналістів ознайомлював заступник Київського міського голови-секретар Київради Володимир Яловий.

Він розповів, що міське господарство цього року працює ефективно. Лише за квітень обсяги виробництва зросли на 1,5 мільярда гривень. Середня зарплата киян нині становить понад тисячу гривень. Але є й проблеми. Володимир Борисович приїхав на зустріч із журналістами з наради, що відбувалася в Секретаріаті Президента України. В ній брали участь інвестори, які скаржилися на ускладнення, що виникли у них, зокрема і в Києві. Дійшло до того, що від інвесторів так звані професійні революціонери вимагають заплатити певну суму  за те, щоб пікетувальники зібрали свої намети і не заважали їм працювати.
Володимир Яловий визнав, що без помилок у цій роботі, на жаль, не обходилося, але, як показали перевірки, більшість акцій протесту – це ще одна можливість для депутатів зі статусом недоторканості організувати собі безкоштовну піар-акцію і заробити грошей. Поки що з усіма пікетниками міській владі вдається вирішувати питання цивілізовано – через суди. Але, на думку заступника міського голови, використання на акціях протесту помаранчевої символіки дискредитує саму ідею революції і викликає негативне ставлення до неї киян. Він повідомив, що до КМДА з листом звернулися мешканці будинку, розташованого навпроти мерії, які вимагають від влади припинити акції, бо це заважає їм жити. Не секрет, що всі ці протестні акції починають уже дратувати й інших киян.

Цікавилися журналісти регіональних ЗМІ й ставленням столичної влади до зміни виборчої системи з мажоритарної на пропорційну на всіх рівнях. У Володимира Ялового своя позиція: «Я б усе-таки утримався від такої зміни. До нас цими днями приїжджав мер Торонто, то у них депутатів міської ради вибирають на мажоритарній основі». Заступник міського голови справедливо вважає, що при пропорційній системі втрачається зв’язок депутатів із виборцями. А якщо врахувати ще нашу аж надзвичайну багатопартійність, в якій політикам та політологам іноді важко зорієнтуватися, то що вже говорити про пересічних громадян. Тому Володимир Яловий вважає, що нам би варто було спочатку на міському та обласному рівнях провести вибори на змішаній системі 50х50, а на нижчих рівнях поки що залишити мажоритарну.

Найбільше ж представників регіональних мас-медіа цікавили питання адміністративної реформи. На переконання Володимира Ялового, якщо її не провести найближчим часом, то суспільство приречене повернутися до старої системи. Бо без глибинних реформ Україні важко буде вийти на новий рівень. Заступник міського голови твердо переконаний, що основні питання життєдіяльності громади мають вирішуватися не в центрі, а на місцях, де їх краще знають і розуміють.