«Київ Травневий»: калейдоскоп традицій

До 1 червня в Києві триватиме VII Міжнародний театральний фестиваль міст-побратимів «Київ Травневий», який організовує Головне управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації.

«Мистецька імпреза», яку проводить українська столиця, не поступається багатьом форумам із давніми традиціями та солідною репутацією», – заявив генеральний директор та художній керівник фестивалю, народний артист України Олексій Кужельний.

Цього року своє мистецтво на київських сценах покажуть театри й артисти із 17 країн світу.

Запрошуючи на «Київ Травневий» митців – драматичних акторів, музикантів, танцівників із усього світу, – організатори фестивалю прагнуть, щоб афіша була розмаїтою. Щоб на мистецькому святі представити примхливий і яскравий калейдоскоп Мельпомени. У «біографії» «Києва Травневого» вже багато уславлених на весь світ імен та колективів – це Софіко Чиаурелі, Анні Жирардо, Марсель Марсо, Вільнюський Малий театр Рімаса Тумінаса, Російський імперський балет Майї Плісецької, Тибетський ансамбль «Г’юдмед»…

Церемонія відкриття VII «Києва Травневого» відбудеться  16 травня о 14 годині (перед Київрадою).

Чим же вразить, надихне «Київ Травневий» цього разу? Ренесансну співогру «Ромео та Джульєтта» в постановці Королівського драмтеатру (Швеція, Стокгольм) побачимо на майдані біля мерії та в ТЮЗі на Липках. Сценічний жарт за народною поемою С.Ковальова «Тарас на Парнасі» покаже Білоруський ТЮГ (Мінськ). Гостю з Польщі Жулю Зайонцовну – професора Краківсь-кої театральної школи, засновницю Театру «Просценіум» – побачимо у виставі Віткевича «Маніфест». Театр «Проста сцена» (Німеччина, Гамбург) привіз «До трьох сестер» за Чеховим. Вогонь, пристрасті, душевна туга й сила життя, фантазія і реальність – все це поєдналося у виставі А.Баріко «Шовк» – Клайпедський центр культури «Палац рибалок», Музичний театр «Піліс».

Виставу «Кінець Казанови» М.Цвєтаєвої представить компанія Маріанни Ланської – француженки російського походження – «Паризькі сезони» (Франція). Ефектну виставу з використанням нетрадиційних сценічних прийомів і найсучасніших технологій «Балканський блюз» С.Станеску-Кондеєску привіз колектив із Македонії – «Театр національного центру культури ім.Т.Прокопієва». Сучасна танцювальна вистава «Места» та «Місячні звуки глибокої ночі» – проект Ренати Кееру, (Таллінн).

І чи не найбільша екзотика – «Пісні всіма мовами фестивалю» у виконанні героя Книги рекордів Гіннеса Йо Мо (Жан-Марка Леклерка). У його репертуарі – пісні тридцятьма мовами.

На завершенні фестивалю виступить дивовижна група з Південної Африки «Тула Сізве» («Слухай і мовчи»). Артисти привезли свої неповторні мелодії та пульсуючі африканські ритми. «Різдво у Кронстаді» – це оригінальне дійство, розповідь про долю й надії юнака та дівчини, представників різних африканських народностей.

Тож побачимо багато і – вперше.