Тузла в небезпеці

Острів Коса Тузла протягом року може зникнути з карти України. Такого висновку дійшла Спеціальна парламентська комісія під керівництвом народного депутата  Ігоря Осташа, яка майже місяць вивчала стан справ у «найгарячішій» за новітню українську історію частині нашої держави.

– Проблема Тузли має бути в центрі уваги української влади, оскільки нині вже втрачено понад 1100 метрів острова. Зона розмивання може з’єднається з внутрішніми озерами Тузли, що дуже небезпечно, – зазначив Ігор Осташ.

Ще в березні голова парламентської комісії закликав уряд України зажадати від Росії компенсацію за негативні екологічні наслідки, завдані українському узбережжю внаслідок будівництва дамби від Таманського півострова до острова Коса Тузла в Керченській протоці.

Україна може втратити не лише Тузлу, але й частину континентальних земель, адже на Аршинцевській косі, що неподалік Тузли, також розмивається узбережжя через течію в Керченській протоці, швидкість якої збільшилася. Під загрозою підтоплення близько 20 житлових будинків, підприємство «Затока», лінії електропередач, дороги, пляжі, 7 будинків відпочинку і пансіонатів.

Ігор Осташ заявив, що необхідно терміново розробити відповідну державну програму. «На думку експертів, для будівництва захисних споруд потрібно близько 10 мільйонів гривень», – повідомив він.