З іменем і словом Кобзаря

Столичну Цетральну  бібліотеку ім.Т.Г.Шевченка для дітей зусиллями інтелігенції міста і передусім Павла Тичини, який певний час працював тут бібліотекарем, створено 1919 року. Нині вона має статус науково-дослідного інформаційного та консультативного центру з питань культурного розвитку юних киян.

Бібліотека – осередок збереження, розповсюдження, популяризації спадщини Кобзаря. Постійно поповнюються книжкова Шевченкіана, база даних електронного каталогу, в якій зараз понад дві тисячі назв творів Шевченка, книг про його життя й діяльність, назв статей періодичних видань.
Системній популяризації Шевченкіани  серед користувачів сприяє програма «Кобзар у вашому домі», розроблена бібліотекарями для засвоєння молоддю духовних ціннностей свого народу, шевченківських заповітів.

У 91 відсотка юних читачів твори Кобзаря є в домашній бібліотеці.

– Перше знайомство з Шевченком ми починаємо, влаштовуючи екскурсії для найменших читачів, розповідаємо, що саме Тарас Григорович був автором першого Букваря, – зазначає завідувачка відділу обслуговування дошкільнят та учнів молодших класів Л.Рудакова. – Заохочуємо маленьких читачів дізнатися про особистість поета, прочитати про його дитячі літа.

Бібліотекарі сприяють розвитку творчих здібностей дітей,  залучаючи їх до участі в конкурсах на кращого читця поезії Шевченка. Багато творів, написаних дітьми-читачами бібліотеки, увійшли у книгу «Тарасовими шляхами», яка отримала Диплом за найкраще художнє оздоблення.

– Тісні багаторічні зв’язки та плідна співпраця з Фондом Тараса Шевченка, Національним музеєм Т.Г.Шевченка, Стрітинською школою кобзарського мистецтва, Національною спілкою письменників України дають змогу працівникам бібліотеки влаштовувати дні відкритих дверей «Нас єднає Шевченкове слово», свята кобзарської пісні, виставки книжкової графіки «Я малюю твори Тараса Шевченка». На мистецьких уроках «Шевченко – художник» діти вперше знайомляться з живописними полотнами та графікою поета, – доповнює розповідь колеги завідуюча відділом мистецтв Л.Коренда. – А на майбутнє плануємо щорічно відвідувати батьківщину поета разом з читачами – переможцями наших конкурсів.