Курців виставлятимуть із кафе

Чи полюбляєте ви під час обідньої перерви вибігти до найближчої кав’ярні та випити чашечку ароматної кави? Особисто я так, але не до тієї кав’ярні, де сидить кілька курців, які зазвичай не зважають на інших.

Німеччину, як і Україну, на відміну від Бельгії чи Британії, ще й досі зараховують до країн, де курці почуваються досить вільно. Однак вже за три роки німецькі курці мають повністю європеїзуватися.

В ірландських пабах палити заборонено так само, як в іспанських поїздах чи в італійських ресторанах. Останніми роками багато європейських країн ухвалили закони про заборону паління в громадських місцях. Однак у німецьких кнайпах, як і раніше, попільничка – знак дозволу палити – стоїть майже на кожному столі. Вечеря в прокуреному ресторані – теж радше правило, аніж виняток.

Утім, останніми роками в Німеччині також з’явилася тенденція до збільшення кількості вільних від тютюнового диму громадських місць. Забороняють паління в залізничних вокзалах та аеропортах. Та й у ресторанах з’являється дедалі більше місць для некурців. Щоправда, влада Берліна не поспішає запроваджувати загальну заборону на паління в кафе та ресторанах й карати за її порушення величезними штрафами, як, скажімо, керівництво в Римі.

Німці пішли в цій справі власним шляхом. Кілька днів тому в німецькій столиці було оприлюднено угоду, укладену між спілкою німецького готельного і ресторанного бізнесу та уповноваженою федерального уряду з питань боротьби з нарокотиками Маріон Касперс-Мерк. Документ передбачає поступове збільшення площ для некурців у німецьких ресторанах та готелях. Цікаво, що базується ця угода на цілковитій добровільності.

Більш песимістично у цій справі налаштований керівник спілки некурців Берліна Вольфганг Беренс, який вважає, що нова угода видається недостатньо дієвим механізмом боротьби з курцями. Він каже: «Добровільність ми практикували вже впродовж не одного десятиліття. Але ресторанний бізнес не став прихильнішим до некурців».

До речі, приклад добровільної готовності захистити права некурців показав нещодавно федеральний канцлер Герхард Шредер. У турне країнами Перської затоки на борту літака його делегації вперше було категорично заборонено палити.