Головне – захищати права громадян

На засіданні колегії Міністерства внутрішніх справ України, на яке було запрошено керівників обласних управлінь, підбито підсумки чотиримісячної діяльності відомства в цьому році. У роботі зібрання взяв участь секретар Ради національної безпеки й оборони України Петро Порошенко.

Після закінчення роботи колегії Петро Порошенко і міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко провели спільну прес-конференцію.

На ній наголошувалося зокрема, що перед МВС цього року стоїть п’ять стратегічних завдань. Це – реформування міліції у структури громадської безпеки; забезпечення цілковитого контролю за обігом спирту; припинення незаконного використання надр; наведення порядку з реєстрацією автотранспорту; покарання за скоєння злочинів, пов’язаних із фальсифікацією виборів.

За свідченнями міністра внутрішніх справ, незважаючи на складність завдань, у країні наполегливо реалізуються принцип рівності всіх громадян перед законом. І хоча зараз розглядають 287 тільки резонансних справ, фігурантами по яких проходять учорашні й сьогоднішні високопосадовці, і цей вал наростає з великою швидкістю, Юрій Луценко запевнив: політичних розправ не буде. Але й винних у скоєнні злочинів відомство не покриватиме.

Що стосується підходів до організації роботи міліції в сучасних умовах, під час прес-конференції наголошувалося: правоохоронці віднині не залежатимуть від різних благодійних фондів, партій та інших політичних сил. Відомство існуватиме тільки за рахунок державного бюджету. Правоохоронці вже відчули турботу держави: йдеться про реальне підвищення (до 80 відсотків) грошового забезпечення співробітників міліції, на посадах не вище майорських.

Щодо критеріїв оцінки роботи працівників відомства, зокрема при проведенні слідчо-оперативних дій, Юрій Луценко закликав запозичувати міжнародний досвід. І навів такий приклад: в Англії розкривають всього 15% скоєних злочинів. І не вважається, що це низький показник. Тож і в нас переглядають критерії роботи міліціонерів, серед яких, на думку міністра, головним є рівень захисту прав громадян.