Двомісячник: «чисті» й «брудні» адреси

Весняний двомісячник із благоустрою фінішував. Його завершальним етапом стали оглядини серця столиці – Шевченківського та Подільського районів. Спеціальній комісії, яка слідкувала за ходом робіт, залишається тільки підбити підсумки та визначити найстаранніших у боротьбі за чистоту.

Те, що за останні два місяці Київ став набагато чистішим та охайнішим, мабуть, помітив кожен. Трудилися всі – й комунальники, і кияни, які небайдужі до краси та порядку рідного міста. Особливо це помітно в центрі, адже саме тут очікується найбільше охочих потрапити на «Євробачення» та столичні святкування. Начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Сергій Рюмшин зауважив, що це стало можливим завдяки виконанню запланованих завдань і активної участі громадськості. Хоча недоліки можна знайти завжди. Для прикладу навів кілька «брудних та невпорядкованих адрес», зокрема покинутий павільйон та навали сміття на вулиці Верхній Вал, 28-30. «Тут приватний підприємець примудрився ще й облаштувати собі мобільну електростанцію: проклав по землі кабель і готує хот-доги! – наголосив пан Рюмшин. – А зупинку громадського транспорту «Провулок Електриків» перетворили на контейнерний майданчик!».

Не залишилися поза увагою комісії ті місця Подолу та Шевченківського району, де не відновлено благоустрій після аварійного розриття. Основним же недоліком найстарішого району столиці пан Рюмшин вважає аварійнонебезпечні балкони та фасади, яких тут чимало. Однак голова Подільської РДА Григорій Романюк запевнив, що це характерно, в основному, для будинків, котрі невдовзі заплановано знести. «І не потрібно через це нас критикувати, бо недоліки можна знайти всюди!» – заперечив він. За словами Григорія Миколайовича, першочергову увагу слід звернути на несвоєчасний вивіз сміття – головну «болячку» Подолу.

А от для Шевченківського району такою «болячкою» стало несанкціоноване зайняття різними відомствами проїжджої частини вулиць. Щодо аварійних балконів, то голова Шевченківської РДА Микола Харитончук зазначив, що їх у центральному районі столиці аж 800: «400 із них слід негайно зняти! А на це потрібні кошти».

Основною причиною всіх недопрацювань та негараздів, за словами пана Рюмшина, стали неузгодженість дій між відомствами і районними службами, які постійно підкидають одне одному проблеми з питань благоустрою!