Київський проект наймасштабніший

Через кілька днів Київ утретє відзначатиме День Європи. Яким він буде цього року, розповідає голова представництва Європейської комісії в Україні Ієн БОУГ.

– Яким має бути святкування Дня Європи?

– Святкувати День Європи в Києві будуть 14 травня, в Одесі – 19-го, в Донецьку – 22-го. Відбудеться офіційна церемонія відкриття, буде встановлено наметові містечка в містах, де представлятимуть себе країни-члени ЄС, поширюватимуть інформацію про різні проекти, які ЄС втілює в Україні. Влаштуємо традиційний концерт із залученням музикантів з України та країн Євросоюзу. Я хотів би особливо наголосити: відзначення Дня Європи в Україні є наймасштабнішим із подібних проектів.

– Цього року буде влаштовано громадські дебати. З якою метою?

– Досвід минулих заходів показав, що громадяни України та ЄС потребують глибшого діалогу та обміну ідеями. Ось чому представництво Європейської комісії в Україні запросить бізнесменів, політиків, та експертів із різних сфер відповісти на всі запитання, які виникнуть у відвідувачів Європейського містечка. Якщо кияни мають свої міркування щодо українсько-європейських відносин і хочуть отримати відповіді на запитання, нехай приєднуються до обговорення. Питання порушуватимуть різні – від культури, освіти, економічних відносин між Україною та ЄС до Європейської конституції та її значення для України.

– Чому з обласних центрів обрали Одесу і Донецьк?

– Вийти за межі Києва вирішили ще торік, і зупинилися на Дніпропетровську та Львові. Отже, ми хочемо підтримувати певний географічний баланс. Тому нині обрали Донецьк як східне місто і Одесу – як південне. Наступного року, мабуть, святкуватимемо в Харкові.

– Якою є головна ідея святкування Дня Європи в Україні?

– Ми хочемо привернути увагу до цінностей, на яких базується ЄС: демократії, повазі до прав людини, ринковій економіці. Але наша мета також продемонструвати важливість України для Європейського Союзу. Нинішній рік для наших відносин особливий, адже ухвалений План дій у рамках Європейської політики сусідства – це крок до нових відносин. Український уряд проголосив амбітні цілі щодо досягнення державою економічного рівня країн ЄС. Ми раді з того і будемо всебічно допомагати.