Шевченко: вікторія!

Чи доводилося вам бачити Шевченка у футболці з витягнутою правицею і жестом «вікторія»? Ні, не фото футболіста, а автопортрет Тараса Григоровича. Напевно, що ні. Саме до такого епатажного колажу на футболках, значках та наліпках вдалися організатори фестивалю «Кобзар Forever» («Кобзар назавжди»), який відбудеться 22 травня на майдані Свободи в Каневі.

І хоча не всі однозначно оцінять цю популяризаторську травестію, однак молодь (а саме для неї влаштували цей фестиваль) наближеному до сьогодення Шевченку симпатизує. Адже, як сказав лідер гурту «Гайдамаки» Олександр Ярмола, Шевченко потребує модернізації, аби стати популярним серед молоді. Бо ж у школах зазвичай сухо і заштамповано розповідають про творчість великого поета. Тому надмета фестивалю – популяризація творів класика, залучення молоді до поезії Кобзаря.  Чи вдасться це – покаже час.

Планується, що «Кобзар Forever» стане різножанровою музичною подією, яка відбуватиметься щороку в форматі конкурсних змагань. Український поет Володимир Цибулько назвав запланований фестиваль – «перший із низки фундаменталістських етнічних фестивалів». Цибулько впевнений, що подія викличе інтерес у публіки: «Я вірю, що Шевченко здатен сам на себе заробити».

На фестивалі «Кобзар Forever» виступлять українські виконавці, в музичному активі яких – твори на вірші Тараса Шевченка. Це кобзарі – Едуард Драч, Олег Павлишин, Тарас Компаніченко, Колодій, а також гурти «Кому вниз», «Гайдамаки», «Мертвий півень», «Кобза», «Мотор’ролла», «Сад», «Трансформер» та «Soul B».

Серед перших, хто зрозумів наскільки переконливо звучать його поезії в контексті серйозної рок-музики, була київська група «Кому вниз». На думку організаторів, пісня «Суботів» – це рок-шедевр, вершина всього створеного в українській рок-музиці.

Альбом «Кобзар» Олексій Керекеша і група «Фата Моргана» записали в Америці, де вони мешкають із середини 1990-х. Шевченко для них – це вікно в Батьківщину. Музиканти групи «Сад», вихідці з Дніпропетровська, своє звернення до Шевченка пояснюють майже метафізично: прокинулися приспані гени. Пісні до цього диску взяли з альбому «Доле, де ти?»

Відомий кобзар Тарас Компаніченко пригадав випадок, коли 1999 року в складі Київського кобзарського цеху гастролював Україною. Під час виступу на міському ринку Канева одна бабуся запитала: «А чому ви граєте на базарі? Чому не йдете на Шевченкову гору?» На це кобзарі відповіли: «А для кого там грати, якщо всі люди на базарі?»

Одним із організаторів фестивалю виступило «Молоде радіо», яке обіцяє наповнити ефір лише українською музикою. До речі, організатори планують видати диск на основі живих записів, а також створити відеофільм. Напевно, щоб Шевченко був forever.