П’ять випускників – нинішні міністри

Ось-ось вступні іспити до вищих навчальних закладів. Багатьом цьогорічним випускникам шкіл ще не вдалося визначитися, куди ж подати документи на вступ, де спробувати свої сили. Аби допомогти їм, у вищих навчальних закладах щороку влаштовуються дні відкритих дверей. Перед святами двері відкрив економічний факультет Національного університету імені Тараса Шевченка.

На зустрічі з потенційними студентами декан факультету Віктор Базилевич зауважив, що тут навчаються ті, хто має високий рівень підготовки. Випускники ж – професіонали найвищого ґатунку. Вони працюють радниками президента, керівниками банківських установ, викладачами в економічних навчальних закладах. Чимало з них знаходять роботу за межами України. Економічний пишається, що його студентами були перший президент Леонід Кравчук, народні депутати Володимир Черняк і Олександр Пухкал і аж п’ять міністрів нинішнього уряду. Не дивно, що й конкурс сюди традиційно великий. Як розповів Віктор Базилевич, траплялося, що абітурієнти, які провалили вступні іспити у них, без проблем ставали студентами інших ВНЗ.

Економічне відділення – одне із найдавніших у Київському університеті. Кафедра політичної економії з’явилася ще 1842 року. Очолив її відомий вчений В. Вернадський. Факультет налагодив зв’язки з провідними європейськими економічними вищими навчальними закладами, зокрема Бременським університетом, Карловим університетом (Чехія), Московським державним університетом, вузами Польщі, Фінляндії, Болгарії. Студенти нерідко набувають досвіду за кордоном. У Києві здобувають знання іноземці: зараз на економічному факультеті навчаються німці, литовці, росіяни й китайці.