Від коментарів утримуються

Академія української преси оприлюднила результати чергового етапу свого моніторингу ЗМІ. Експерти досліджували новини на провідних телеканалах у квітні. І підраховували, кому скільки відсотків дісталося в ефірі. Результати не засвідчили кардинальних змін за останній місяць, однак порівняно з торішніми даними відчувається прогрес українських мас-медіа.

Протягом останніх трьох місяців канали демонструють лояльне ставлення до влади, висвітлюють її діяльність переважно нейтрально, витрачаючи на це значну частину ефірного часу. Водночас представників старої влади дедалі частіше піддають критиці. Однак журналісти деяких каналів продовжують працювати на своїх босів. Президент академії української преси Валерій Іванов зауважив, що, приміром, «Інтер» і надалі розповідає про СДПУ(о) майже в кожному випуску новин. А ЗМІ з медіа-холдингу Віктора Пінчука влаштували своєрідний телемарафон про суперечку довкола Нікопольського феросплавного комбінату.

У квітні на телеекранах, як і раніше, переважали внутрішньополітичні новини (43 відсотки усіх повідомлень). Найбільше їх на «Тонісі» (понад 50 відсотків), а найменше – на ICTV (приблизно 30 відсотків). Водночас різко скоротилась кількість повідомлень з особистими коментарями журналістів. Нещодавно вони становили до 90% новин, а у квітні – майже удвічі менше.

Удвічі зросла кількість сюжетів, де подаються погляди двох протилежних сторін. Лідери тут – 1+1, «Тоніс», «Новий канал» і «5 канал». Найчастіше неоднозначно висвітлювали справу Бориса Колесникова і діяльність Юлії Тимошенко.

До речі, арешт екс-голови Донецької облради – одна із найрезонансніших подій місяця. Активно обговорювали і допити посадовців у МВС, і справу Ґонґадзе, і кроки президента та уряду. Віктора Ющенка згадували в кожному четвертому новинному повідомленні, з такою ж частотою розповідали й про силові відомства. Проте останнім часом увага до глави держави поступово зменшується.

А от опозицією тележурналісти, навпаки, почали цікавитися більше. Так, Партії регіонів присвячено 5% теленовин, тоді як «Нашій Україні» – тільки 2%. Стабільно висвітлюють і діяльність Віктора Януковича, причому негативних оцінок її не набагато більше, аніж позитивних. Ігоря Бакая і Сергія Ківалова ж, як правило, згадують з іронією. Взагалі ж найбільший доступ до ефіру опозиціонери мають на «Інтері», «Новому каналі», ТРК «Україна» та ICTV.

Моніторинг також виявив основні проблеми української журналістики. Директор Інституту масової інформації Сергій Таран заявив, що адміністративний тиск і цензура остаточно не зникли, у нас не завжди дотримуються журналістських стандартів і прав журналіста, а влада ще не досить прозора. Крім того, подекуди керівництво деяких мас-медіа змушує своїх працівників брати участь у політичних акціях. Проте останнім часом знизився рівень конфліктності влади і ЗМІ.