Свято залишається народним

Нинішнє святкування Дня Перемоги дещо порушило традиції, що формувалися протягом 60 років. Свято стало менш помпезним і, схоже, демократичнішим. Певною мірою, на це вплинула політична суперечка навколо неоднозначного трактування ролі Великої Вітчизняної війни в історії України.

– Ми всім вибачили – німцям, японцям, полякам, – сказав Віктор Ющенко, звертаючись до ветеранів біля Музею Великої Вітчизняної війни, – окрім самим собі. В Україні й досі не подали руки воякам Української Повстанської Армії військові Радянської Армії.

...Відзначення Дня Перемоги в Києві відверто здивувало безпосереднім спілкуванням державної еліти з ветеранами війни. Замість традиційної демонстрації сили – параду війська, в якого нині стільки проблем (чого вартий лише недоречний «салют» на Хмельниччині) – по Хрещатику пройшли ветерани війни. Разом із ними в урочистій ході взяли участь Президент України, Прем’єр-міністр, Голова Верховної Ради, Київський міський голова. Близько трьох тисяч колишніх воїнів Радянської Армії пройшли від Бессарабської до Європейської площі. Багатьом із них вже надто важко подолати навіть таку відстань, однак ні ця обставина, ні дощ, що «умивав» Хрещатик, не вплинули на чудовий настрій ветеранів.

Іншим центром святкування став меморіальний комплекс «Музей Великої Вітчизняної війни». Попри соціологічні дослідження, які стверджують, що День Перемоги радше державне свято, ніж народне, на пагорбах музею було багато киян із квітами, а шляхи навколо густо обліплені припаркованими автомобілями. Президент та урядовці прибули до музею, аби привітати ветеранів війни, скуштувати з ними солдатської каші та випити «наркомівські» сто грамів.

Після офіційних заходів ветерани продовжили святкування річниці Перемоги в наметах, між якими розмістилися польові кухні. Найбільше людей зібралося біля Президента та урядовців. Віктора Ющенка можна було побачити за кілька кроків, поспілкуватися з керівником Секретаріату Президента Олександром Зінченком, головою СБУ Олександром Турчиновим, столичним мером Олександром Омельченком.

А завершилося свято виступом Віктора Ющенка на майдані Незалежності та салютом. Президент закликав молодь піклуватися про ветеранів і не забувати їхнього подвигу...