Міські пляжі будуть безпечними

До спекотного літа залишилося менше місяця. Наскільки столичні служби підготували міські пляжі та зони відпочинку біля води до сезону? І взагалі, де, за висновками експертів, безпечно для здоров’я плавати? Про це в мерії доповідали фахівці.

Робота триває

– Підготовка зон відпочинку до літнього сезону розпочалася ще восени: з проведення осіннього місячника з благоустрою, і триває донині, – повідомив під час розширеної колегії в КМДА директор ДКП «Плесо» Микола Щепець. – Підготувати ці зони зусиллями тільки працівників ДКП «Плесо» неможливо, тому до роботи залучено всі райони та міські служби. Практично завершено очищення території – понад 800 гектарів, закріплених за плесівцями в межах Києва біля водойм. Вивезено сміття за межі зон відпочинку. Розпорядженням КМДА визначено 36 зон відпочинку і 24 пляжі, з яких 18-19 цьогоріч отримають санітарні паспорти. Підготовку до літнього сезону майже завершено. Після спаду весняного водопілля рятувально-водолазна служба підприємства завершить обстеження і розчищення понад 60 гектарів дна міських пляжів. Коли температура води у водоймах Києва сягне 17 градусів, купальний сезон буде відкрито.
Плесівці завершують вирубку 250 сухостійних та самосійних дерев, кронування 180 і посадку 200 дерев та 250 кущів. Відремонтовано та дофарбовується 114 контейнерів, вісім спортивних і дитячих майданчиків, 19 громадських туалетів, три адміністративні будівлі. Проводиться ревізія, ремонт та дезінфекція водопровідних мереж та питних фонтанчиків. Установлюють 30 мобільних туалетних кабінок на пляжах та зонах відпочинку «Галерний», «Верхній», «Троєщина», «Веселка», «Дитячий», «Тельбін», «Вербне», «Сонячний», «Наталка», на озерах Редькіно, Синє та Дніпровській Рив’єрі. Проводиться асенізація, дезінфекція та поточний ремонт 23 громадських туалетів. Постійно обробляються дезінфекційним розчином  кабіни для перевдягання, лежаки, контейнери для сміття, сміттєзбірники, туалети. Встановлено 154 контейнери, 310 урн та 122 кабіни для перевдягання. Щодня очищують від непотребу підпорядковані території, вивозять сміття, тверді побутові відходи.

Від щурів до амброзії

Майже удвічі більше територій, порівняно з 1999 роком, охоплено дератизаційними заходами. Адже торік на 118 водоймах (5 років тому лише на 55) загальною площею 801 гектар попередили виникнення небезпечного для людей лептоспірозу, який переносять щури. У цій роботі плесівцям допомагає підприємство «Профдезінфекція».

Систематично боротися з комарами ДКП «Плесо» розпочало чотири роки тому. Якщо 2001 року роботи проводилися на 45 водоймах силами 36 боніфікаторів, то цьогоріч охоплено 62 водойми, якими опікуються 49 боніфікаторів. Завдяки зусиллям цих трударів на місцевих водоймах не було зафіксовано випадків захворювання на малярію.

У місцях, які облюбували кліщі, а це, як правило, захаращені території, до жовтня плесівці скошуватимуть траву, розчищатимуть нетрі.

Для профілактики сказу та інших хвороб на замовлення ДКП «Плесо» організація «Тварини в місті» відловлює безпритульних тварин на територіях пляжів і зон відпочинку в Голосіївському, Деснянському, Дніпров-ському, Оболонському, Солом’янському, Святошинському, Печерському, Подільському, Шевченківському, Дарницькому районах. На пляжних господарствах вакцинують та паспортизують сторожових собак.

Лише третій рік поспіль систематично знищують карантинні рослини-алергени на прибережних захисних смугах, зокрема амброзію полинолисту.

Навіть пісок на пробу

Задля безпечного відпочинку біля води діють три рятувально-водолазні, 12 рятувальних станцій та сім рятувальних постів, а також пункти надання першої невідкладної допомоги. На всіх пляжах установлено дошки оголошень з правилами поводження на воді, інформаційно-попереджувальні щити. На централізованих міських пляжах зони купання будуть обмежені попереджувальними буями. На водоймах, що не рекомендовані для купання, встановлюють попереджувальні знаки і щити.

За словами головного державного санітарного лікаря Києва Ірини Козлової, цьогоріч помітно зросла кількість пляжів і водойм, які отримають санітарні паспорти. Санепідслужба дослідила воду на всіх пляжах міста і з’ясувала, що за бактеріологічними показниками на «Центральному», «Троєщині», «Чорториї» є відхилення від норм внаслідок забруднення водойм поверхневими стічними водами. Невдовзі на всіх міських пляжах дослідять проби піску, ґрунту, води на радіологічний, санітарно-хімічний та бактеріологічний показники. Щодо нинішнього санітарно-технічного стану пляжів, то Ірина Козлова повідомила: залишається виконати ще значний обсяг робіт, аби вийти на належний рівень. Особливо це стосується пляжів Дніпровського району, де розташовано найбільше парків та Гідропарк. За даними Ірини Козлової, локальну мережу водопроводу у Гідропарку ще не продезінфіковано. Громадські туалети в жахливому стані.  Пляжний реманент не відремонтовано.

Зручності й прикрощі

Плесівці обіцяють, що відпочивальники зможуть користуватися питними фонтанчиками, а там, де відсутнє водопостачання, – прохолоджувальними напоями завдяки торгівлі.

«Плесо» спільно з Головним управлінням комунального господарства, Головним управлінням з фізичної культури та спорту планує організувати пункти з навчання плавання, облаштувати спортивні майданчики, проводити тематичні екскурсії, спортивні змагання на пляжах та зонах відпочинку біля води. А ще хоче провести міську акцію «Чисте довкілля», під час якої очистять від сміття території зон відпочинку біля води.

На жаль, кияни повільно звикають до культурного відпочинку біля води. Декому з гомо сапієнс ще спадає на думку ламати і знищувати інвентар, огорожі, інформаційні щити, лави та кабіни для перевдягання; мити автомобілі у водоймах; порушувати громадський порядок та привласнювати  чуже добро. Тому плесівці запропонували посилити патрулювання міліції в зонах рекреації.