На допомогу покликали депутата

Уже понад рік триває суперечка між мешканцями трьох будинків, що на вулицях Якіра, 2/6, Герцена, 7, і Мельникова, 22, та ТОВ «Промбудіндустрія». І все через  намагання останнього збудувати на восьми сотках елітний 10-поверховий будинок – на 12 квартир (!), де також розмістять офіси, кафе, салон краси. Буцімто непогана ідея, якби… Ось тут-то й заритий собака.

Річ у тім, що для будівництва обрали не зовсім той майданчик – спортивний, площею 8 соток. Упродовж 25 років тут збираються дітлахи та підлітки з усього мікрорайону: від Лук’янівки до Татарки. Бо ж наразі так усе ущільнено, що дітям ніде й пограти у футбол. А тут можна пограти і у настільний теніс, баскетбол, підтягнутися на турніку, зробити вправи на брусах – тобто накачати біцепси. Щоосені на майданчику відбувається змагання на першість мікрорайону з міні-футболу. Переможців вшановують як належить – вручають кубок, дипломи  і навіть футбольний м’яч із автографами гравців київського «Динамо». Та й дорослих можна часто бачити на майданчику.

– Я виріс у цьому дворі, й для мене ніби грім серед ясного неба стало повідомлення, що на місці спортмайданчика збудують дім, – не приховує здивування одинадцятикласник Ярослав Сокуров. – Цього не можна допустити. Якщо потрібно буде, то пікетуватимемо разом із дорослими.

– Я готовий поставити навіть намета, – додав Слава Шевченко.

Одначе ні до голосу дітей, ні до голосу дорослих майбутній забудовник не дослухається. Він козиряє тим, що має рішення Київради за № 121-4/994/3 від 23.10.2003 р. про дозвіл на забудову цієї території. Про це давно відомо тутешній громаді, яка другий рік поспіль намагається відстояти майданчик і своє подвір’я. Як видно з проекту, «Промбудіндустрії» потрібно для ведення робіт не 8 соток, а 13, тобто новобудова займе ще й 5 соток подвір’я. У дворі й так не розвернешся, а надто коли паркують авто. До того ж згідно із законодавством, на кожну сім’ю має припадати по 12,2 квадратних метра дворової площі, і за підрахунками мешканців (вони обміряли весь двір) до норми їм не вистачає 7 соток.

– Якщо ретельно все проаналізувати, що ми і зробили, – аргументовано доводила голова громад-ського домового комітету Людмила Маслова, – то рішення Київради незаконне. У районному кадастрі земельних ресурсів є спортивний майданчик, а нам кажуть, що його немає, немає і містобудівного обґрунтування такої забудови. Є згода на відведення землі під будівництво, але водночас не враховано особливостей будови, які замовник мав би виконати, щоб Київрада ухвалила рішення. Нонсенс! І нарешті – не врахували думки громади.

Кому лишень не писали листи мешканці цих будинків: і депутатам різних рівнів, і колишнім президентові, прем’єр-міністру, прокурору. Намагаються знайти захист і в нової влади. А недавно покликали на допомогу депутата Київради Михайла Голицю (досі він лише листувався зі своїми виборцями). Запросили і представників ТОВ «Промбудіндустрія». Розмова виявилася не вельми приємною. Замовники намагалися заспокоїти людей: мовляв, ми застосуємо такі  будівельні технології, що земля не затремтить, спатимете спокійно. А діти невдовзі матимуть змогу відвідувати сучасний спортзал, який передбачено у проекті будинку. (Певна річ, не безплатно). Та, на жаль, таким красивим словам ніхто не вірить, бо добре знають, які можуть бути наслідки від цього сусідства – одне будують, а інше руйнується. До того ж новобудова підійде впритул до старої «сталінки» і затулить сонце у вікнах квартир, що виходять на захід. Подвір’я перетвориться на колодязь.

– Ви мене обираєте депутатом Київради вже втретє, – звернувся Михайло Голиця до своїх виборців. – Я покликаний захищати ваші інтереси, що і робитиму. Шукатимемо компромісу з Олександром Шихненком, засновником «Промбудіндустрії». Обіцяємо, що сюди приїдуть члени нашої містобудівної комісії і докладно з’ясують ситуацію. Є проблема і її треба розв’язати.

У місті призупинено будівництво ста об’єктів. Хочеться сподіватися, що до голосу громади все ж дослухаються, і на місці спортмайданчика не з’явиться будівельна техніка.