Лідери та аутсайдери рейтингу

Соціологи з фонду «Демократичні ініціативи» та Київського міжнародного інституту соціології оприлюднили результати свого чергового опитування. Вони визначали рейтинги партій та можливих блоків, які мають намір балотуватися на майбутніх парламентських виборах.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчим часом, то до парламенту пройшли б Народний союз «Наша Україна», Партія регіонів, «Батьківщина», а також КПУ, СПУ та прогресивні соціалісти. А СДПУ(о) не дотягує до трьохвідсоткового бар’єру.

Серед блоків беззаперечно лідирує ймовірна коаліція на підтримку Віктора Ющенка: Народний союз «Наша Україна», Народний Рух України та Народна партія набирають 29,2% голосів респондентів. Соціологи зумисне не включили до цього об’єднання прихильників Юлії Тимошенко, а виділили їх в окремий блок, аби точніше визначити симпатії українців. «Батьківщина», УРП «Собор», КУН, а також Всеукраїнська партія «Єдність» набирають разом близько 9%. Але найімовірніше ця коаліція таки об’єднається з «Нашою Україною». А от об’єднана опозиція (якщо, звісно, Партія регіонів, СДПУ(о), ПСПУ і «Братство» зможуть домовитися між собою) розраховує щонайбільше на 20 відсотків голосів.

Крім того, соціологи поцікавилися, кого з учасників виборів 2002 року респонденти підтримали б нині. Найбільше прихильників знову ж таки в «Нашої України» – ті самі 29%. Поліпшили свої рейтинги соціалісти (7,5%) і БЮТ (7,8%), потрапила б до Верховної Ради і партія Наталії Вітренко. А от позиції комуністів і особливо блоку «За єдину Україну» суттєво погіршилися.

Окремий блок питань стосувався ставлення до Росії та російської мови: 84% опитаних не хочуть мати закритих кордонів із північним сусідом. Але прагнуть жити в різних державах. Жителі Сходу виступають за надання російській мові статусу другої державної, тоді як на Заході менше прихильників цієї ідеї. Українською та російською мовами послуговуються відповідно 31 і 32 відсотки. А 22 відсотки громадян спілкуються обома мовами.