Студенти вимагають відставки

Київські студенти вирішили взяти приклад зі своїх колег із Кіровоградського педагогічного університету. Ті, як відомо, голодуванням змусили ректора закладу піти у відставку. Тепер же студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка розпочали всеукраїнську акцію «Очисти свій університет» і вимагають відставки ректора Віктора Скопенка. І виступають проти хабарництва та зловживань у вищих навчальних закладах. Організатори протесту – Українська студентська спілка, Молодіжний націоналістичний конгрес, Всеукраїнська громадська організація «Українська народна молодь» та молодіжна організація ОУН.

Голова київської філії УСС Станіслав Куценко так пояснив позицію студентства:

– Пан Скопенко тісно співпрацював з режимом екс-президента Леоніда Кучми, під час виконання своїх службових обов’язків використовував авторитарні методи управління, застосовував адміністративний тиск.

Учасники акції «Очисти свій університет» нагадали, що ректор КНУ під час виборчої кампанії публічно закликав колег підтримати провладного кандидата. І всіляко заохочував агітацію за нього. У той же час студентів подекуди не пускали на мітинги в підтримку Віктора Ющенка. Ректора також звинуватили в цензурі, оскільки він висловлював претензії стосовно статті про Віктора Ющенка, надрукованої в минулорічному Українському історичному календарі.

Активісти студентства вимагають переглянути призначення ректорів вищих навчальних закладів за останні два-три роки, а також створити комісію з представників уряду, Верховної Ради, Міністерства освіти, студентів та викладачів, яка провела б перевірку Київського національного університету щодо порушень.

У рамках протесту студенти вже провели біля червоного корпусу КНУ «флеш-моб-акцію». В гумористичній формі вони закликали Віктора Скопенка піти на пенсію і хотіли вручити йому власноруч виготовлене пенсійне посвідчення. І нагадали ректорові, що той обіцяв піти у відставку в разі перемоги Віктора Ющенка.

А Українська студентська спілка та Молодіжний націоналістичний конгрес звернулися з листами до Президента та Прем’єр-міністра з проханням розглянути можливість звільнення ректора КНУ і сприяти чесним виборам нового керівництва внз.