Після білоруської буцегарні

«Національний альянс» не має наміру припиняти співпрацю з «Молодим фронтом» та іншими правоцентристськими молодіжними організаціями Білорусі й добиватиметься скасування заборони в’їзду на територію цієї держави п’ятьом своїм активістам. Нагадаємо, що голову організації Ігоря Гузя та активістів Олександра Машлая, Андрія Бокоча, Андрія Грималюка та Олексія Панасюка було заарештовано 26 квітня в Мінську під час несанкціонованої, але вже традиційної акції «Чорнобильський шлях».

– До Білорусі нас запросив актив «Молодого фронту», – каже Ігор Гузь, – для підписання двосторонньої угоди про співпрацю. Уже наступного дня, після виконання всіх формальностей, ми збиралися повернутися в Україну. Однак вирішили підтримати білорусів у цій акції. Звісно, про можливі наслідки нас попередили.

За словами Ігоря Гузя, він виступив перед демонстрантами, а вже за 10 хвилин з’явилися правоохоронці. Як з’ясувалося пізніше, співробітники Ленінського РВВС у Мінську.

– Демонстрантів почали відтісняти, коли ті намагалися передати звернення до президента Лукашенка, – веде далі Ігор Гузь. – Учасників акції жорстоко били. Одному з білоруських юнаків зламали руку.

– Як свідчать заарештовані, в залі суду мало хто переймався деталями й перебігом подій. Судді отримали готовий вирок, винесений вищим керівництвом влади. Співробітники спецприймальника-розподільника ставилися до українських в’язнів цілком лояльно. Однак ставлення білоруських громадян до України й українців неоднозначне.

– Офіційна білоруська пропаганда запевняє, що в Україні після Помаранчевої революції стан справ набагато погіршився, – каже Андрій Бокоч, – і частина громадян цьому вірить.

Колишніх арештантів найбільше обурив той факт, що рішення про депортацію та заборону в’їзду в Білорусь приймалося не відповідними міграційними установами чи в судовому порядку, а, по суті, начальником того ж Ленінського управління міліції.

– Ми подали апеляцію в Білорусі з проханням скасувати заборону, – каже Ігор Гузь, – і найближчим часом маємо намір зустрітися з міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком, аби і його відомство посприяло позитивному вирішенню питання.