Не професор і не юрист привіз документи

Останнім часом в українських ЗМІ вміщено чимало публікацій, присвячених освіті міністра юстиції Романа Зварича. Здебільшого висловлювалися сумніви, що високопосадовець завершив навчання в Колумбійському університеті. Учора Роман Михайлович зібрав вітчизняних журналістів, аби спростувати хибну думку про його диплом і вчений ступінь. Щойно з Америки міністр привіз підтверджувальні документи. Щоправда, представників мас-медіа з ними не ознайомив. Проте зауважив, мовляв, передам їх у руки фахівців Кабміну й секретаріату Президента України. Нехай вони зроблять відповідні висновки.

Натомість Роман Зварич оприлюднив заяву, в якій йдеться про сплановану широкомасштабну кампанію проти його імені. Водночас пан міністр зазначив, що він ніколи не приписував собі професорського звання, а також не стверджував, що має фах юриста.

У заяві головного українського правника знайшлося місце й біографії, в якій він акцентує увагу на своїй освіті. До речі, вищій, яку разом із ступенем бакалавра отримав по завершенні навчання (1971 – 1976 р. р.) в одному з манхеттенських коледжів. Потім Роман Михайлович два роки гриз граніт науки у стінах Колумбійського університету. За окремою програмою. Без наявності вищої освіти до неї, за словами пана Зварича, не допускають. У рамках програми він вивчав міжнародне право, політичну теорію, американські закордонні стосунки та інше. Згодом переїхав до Мюнхена, де навчався в місцевому Українському університеті та, виконуючи обов’язки секретаря голови Проводу ОУН, готував політичні меморандуми.

– У СРСР пріоритет належав паперам, у західному світі – знанням, – сказав Роман Зварич. – Саме тому комсомольці-професіонали – спеціалісти з історії КПРС – на Заході не мали б жодних перспектив. Одначе в Україні вони – вчені, аналітики, політологи, котрі й організовують акції тиску та шантажу. І саме вони сьогодні намагаються встановлювати рівень моєї освіти.