Усе живе потребує захисту

Киянам пощастило, бо хоча ми й мешкаємо у мегаполісі, але ще маємо змогу з вікна своєї багатоповерхівки милуватися не лише квітучими деревами, а й слухати мелодійні співи птахів, гудіння бджіл та дзижчання джмелів. А з наших парків та приміських лісів, на щастя, ще не зникли різні жучки, черв’ячки та інші живі істоти.

За даними Київради, на території столиці нині мешкає 11 видів амфібій, 6 – плазунів, 48 – ссавців і понад 110 – птахів. У нас ще й досі гніздяться рідкісні білі лелеки. Хоча цьогорічна весна й зустріла їх не дуже привітно – снігом та морозами. Тож людям довелося давати тимчасовий прихисток цим чарівним птахам, аби вони не загинули. Та й іншим живим істотам непросто вижити на урбанізованій території. Тому Київська міська рада й затвердила перелік видів тварин, які підлягають особливій охороні на території столиці. До нього ввійшло аж 82 види: 60 – комах, 3 – риб, 9 – земноводних та 10 птахів.

Пам’ятаю, в дитинстві мені дуже подобалося ясного тихого літнього дня спостерігати за бабками, що зависали над водою, або легенько, ніби по льоду, ковзали по її поверхні. Останнім часом, не лише через брак часу, все рідше випадає бачити цих комах. Помітили це й депутати, тому і внесли до охоронного списку два види бабок – коромисло велике та бронзову. Потрапили до нього й жуки-носороги (на знімку), один із видів сонечка, метелики ведмедиця ряба та інші комахи, що раніше досить часто зустрічалися, а тепер стали рідкісними.

Охорони потребують і плазуни та земноводні – гребінчастий і звичайний тритони, зелена ящірка, звичайна гадюка, болотна черепаха, джерелянка червоночерева і навіть сіра ропуха. Серед птахів до сумного списку потрапили рибалочка, чорний шуліка, бугайчик, слуква та крячок малий. Серед риб захисту потребують ялець, підуст та рибець.

Київрада доручила районним адміністраціям, КП «Київзеленбуд» та «Плесо» і всім підприємствам незалежно від форм власності забезпечити охорону й збереження цих видів тварин. А державне управління екології та природних ресурсів Києва має підготувати документи для занесення їх до Червоної книги.