Служба, яка бореться з «організованими клієнтами»

Відколи полковник міліції Валерій Гелетей обійняв посаду начальника столичного УБОЗу, минуло не так багато часу. Однак служба Валерія Вікторовича вже має чим похвалитися, бо є певні досягнення, є й конкретні плани.

– Вважаю, що шлях до справжнього професіоналізму слід починати з азів, а точніше кажучи, з роботи оперуповноваженого. Потім набудеш певного досвіду, навчишся працювати з людьми,  зможеш відчувати й заглиблюватися в проблему, вивчиш усю специфіку непростої служби, – міркує Валерій Вікторович.

Тож і перевагу приймаючи на службу надає тим людям, які мають за плечима певний досвід, бажано – по  боротьбі з організованою злочинністю, адже з роками переконався, що професійний розшуковець не обов’язково стане відмінним убозівцем. Тут головну роль відіграє специфіка роботи – перший працює від факту скоєння злочину, другий – збирає інформацію, дослухається до скарг, аналізує ситуацію, з так званої мозаїки складає картину протиправних дій.

Працювати над справами, звичайно, нелегко, адже УБОЗ не займається, так би мовити «дріб’язком». Це дуже складний процес. Іноді він затягується до 3-4 місяців. Потрібно довести провину кожного члена злочинного угруповання, адже, як правило, в кожного злочинця  своя роль: організатор, виконавець, адвокат тощо. До того ж сучасні бандити стали освіченішими: тримають біля себе юристів, які підказують і знаходять у законах лазівки, що дають змогу уникнути кримінальної відповідальності. Нині адвокатські послуги – найголовніше питання для злочинців. Тож правоохоронцям доводиться нелегко, однак істину таки вдається встановити. Не можна не згадати справу відомого столичного злочинного угруповання Тимохи. Працювати було непросто, але вже прозвучав судовий вирок. Усі (п’ятеро) членів банди, а також її лідер Тимошенко на прізвисько Тимоха отримали справедливе покарання – від 7 до 9 років ув’язнення.

– По економічній лінії найчастіше справи стосуються будівництва, – веде далі Валерій Вікторович. – Нині кожен будує й мурує, як і де завгодно. У заповідниках, біля культових споруд і навіть біля Маріїнського палацу. Без відповідних на те дозволів і документальних підтверджень. Звичайно, тут аж ніяк не обходиться без хабарів. Також чимало кримінальних справ порушено через протизаконні приватизаційні процеси. Серед нинішніх наших «клієнтів», на жаль,  і така поважна організація, як Укрзалізниця. Порушено близько десяти кримінальних справ. Суми від 300 тисяч до півмільйона гривень просто зникали. Поки що найболючішими залишаються питання корупції та хабарництва. Нещодавно ми провели у місті операцію «Корупція». Розміри хабарів просто вражають.
Серйозну увагу боротьбі з хабарництвом Валерій Гелетей приділяє і в очолюваній ним службі. Це – питання номер один. Тільки-но познайомився з особовим складом, одразу ж попередив – забути про наповнені сумки, які заносять до деяких кабінетів. Поміченого у таких діяннях нещадно каратимуть.

Нині ця служба щодень стає відкритішою для суспільства. Водночас, як наголошують її співробітники, поділитися певною інформацією з громадянами можуть лише за умови,  якщо такий крок не зашкодить слідству. Злодії теж уважно стежать за повідомленнями у ЗМІ. Що поробиш – специфіка служби…

* * *

Своє професійне свято убозівці святкуватимуть традиційно – з урочистостями та врученням відзнак і нагород найкращим співробітникам – нинішнім і колишнім. Однак для кожного найліпший подарунок – кілька годин побути з сім’єю, адже часу для  цього, на жаль, не вистачає професіоналам-убозівцям.
Редакція «ВК» вітає спів-робітників УБОЗу зі святом й зичить професійних успіхів.